Bayern München Fotbollsresor

Fotboll och öl – München är minst sagt känd för två riktigt bra saker som dessutom passar bra ihop. Bayern München är en riktigt stormakt inom tysk fotboll och de har vunnit ligan inte mindre än 28 gånger, cupen 18 och dessutom Champions League hela fem gångar.

De spelar hemma på mäktiga Allianz Arena som tar hela 75 000 åskådare, har fått fem stjärnor av UEFA och invigdes 2005.

Arenan används även av TSV 1860 München och det var här som Sverige föll mot Tyskland i VM-åttondelsfinalen 2006.


Vad ingår?

Matchbiljett

Två nätter på hotell

Jourtelefon dygnet runt

Hjälp att boka flyg om det önskas

Hur tar man sig till München?

München ligger i södra Tyskland och flyg är enklast. Det går direktflyg från Arlanda och flygtiden brukar ligga runt två timmar och tio minuter.

Väljer man bil tar det runt 12 timmar från Malmö eller 15 timmar om man kombinerar buss och tåg.

Mer om Allianz Arena

Arenan började byggas 2002 och den 30 maj 2005 invigdes arenan. Arenan var värd för sex stycken matcher under fotbolls-VM 2006 inklusive åttondelsfinalen mellan Tyskland och Sverige samt semifinalen mellan Portugal och Frankrike.

Arenan används förutom av Bayern München av både TSV 1860 Münhcen som spelar i 3. Liga. Senast klubben fanns i Bundesliga var 2003-04.

Även tyska landslaget spelar vissa matcher här. Både under VM-kval, EM-kval och Nations League.

Arenan kostade 340 miljoner euro att bygga. Den tar som sagt 75 000 åskådare men det är när ståplats kan användas (som i Bundesliga) men enbart 70 000 under UEFA och FIFA-matcher där enbart sittplats kan användas.

Hur tar man sig till Allianz Arena?

Arenan ligger 10 kilometer norr om München. Det går bra att ta tunnelbanan till arenan. Ta linje 6 mot Garching-Hochbrück och kliv av på stationen Fröttmaning. Resan tar runt 15 minuter.

Bayern Münchens historia

Bayern München grundades år 1900, då en kontrovers mellan ledningen och fotbollsspelarna i klubben MTV 1879 München fick spelarna att starta en ny klubb.

Första mästerskapet vanns 1932, efter en finalseger mot Eintracht Frankfurt. I början var det TSV 1860 München och FC Nürnberg som var de ledande lagen i Bayern, men efter att München tog guld 1969 kom detta att ändra sig.

Laget har därefter dominerat tysk fotboll starkt. Det hela tog sin början med spelare som Frank Beckenbauer, men klubben har ihärdigt lyckats bibehålla sin position som Tysklands absolut bästa, bland annat genom att låta gamla storspelare ha viktiga positioner inom klubben.

Detta har gjort att man under alla år har haft tillgång till både vinnarkultur och en tydlig know-how kring hur man skapar fotbollsspelare av absolut högsta klass. Man har också konsekvent lockat till sig Tysklands största talanger samt stjärnor från andra Bundesligaklubbar.

Alla vägar leder till Bayern München i tysk fotboll och om du är tillräckligt bra kommer du förr eller senare spela där.

Inte ens Borussia Dortmund, som vann ligan under med Jörgen Klopp, lyckades ändra på detta eviga faktum inom tysk fotboll. Både Götze och Lewandowski värvades istället till Bayern. Allt som sker på en tysk fotbollsplan är på något sätt en audition för få att spela i Bayern München.

Tysk fotbollshistoria från 60-talet och framåt handlar därför väldigt mycket om just Bayern München, både när det handlar om ligatitlar, framgångar i Europa, samt om det tyska landslaget.

Många tongivande spelare i det väldigt framgångsrika landslaget har varit från klubben, som under väldigt långa perioder varit bland de tre mest slagkraftiga klubbarna i Europa, efter Barcelona och Real Madrid.

Bayern Münchens dominans i Bundesliga gör att det är en liga som ofta underskattas. Den brukar dock vara fylld med många andra bra lag, som hamnar i skymundan, eftersom det är väldigt svårt att konkurrera med dessa giganter.

Vilka är Bayern München största rivaler?

Bayern Münchens största rivaler anses vara Borussia Dortmund samt Schalke 04 och klubbarnas supportrartycker inte om varandra speciellt mycket. Matcherna tillhör de mest hajpade i Bundesliga och anledningen är framför allt skillnader i bakgrund samt att det handlar om lag som ofta konkurrerat i toppen av ligan.

Det finns också en rivalitet mellan de två München klubbarna TSV 1860 och Bayern, men lagen samarbetar ofta och många spelare har spelat i båda klubbarna.

Kända spelare i Bayern München genom åren

Väldigt många kända spelare har spelat i Bayern München under årens lopp, både tyska och utländska sådana.

En tydlig legend är Franz Beckenbauer som var en väldigt elegant libero, en roll som princip är utdöd i modern fotboll, men som spelade en väldigt stor roll under 60- och 70 talet. Hans försvarsspel, i kombination med hans blick för spelet och passningsspel, gjorde honom till en komplett fotbollsspelare som är en av de stora legenderna i tysk fotboll.

Han var definitivt en dominant i sin era och har sedan fortsatt att vara aktiv inom fotbollen, bland annat i Bayern München.

Svenskar i Bayern München

Patrik Andersson var med och vann både ligan och Champions League med den tyska storklubben. Han spelade en väldigt viktig roll i ett lag som var fullt med små stjärnor och blev under den här perioden uttagen i UEFA:s världslag.

Han spelade sedan i Barcelona, men den sejouren var inte alls lika lyckad, eftersom han oftast var skadad. Han gjorde dock ett väldigt gott intryck under sin period i klubben, inte minst på grund av sin professionalitet.

Detta var en av anledningarna till att man senare valde att värva en annan svensk, Henrik Larsson.

Han var dessutom med i det svenska fotbollslandslag som tog brons i VM 1994, och han är definitivt en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna.

Att se och göra i München

Bayerns huvudstad München är ett allt mer populärt resmål, som ligger ganska högt upp på listorna när det gäller weekendresor, inte minst på hösten.

Här finns väldigt mycket att se, bland annat konstmuseer, världens största stadspark, världens största teknikmuseum och mycket annat. Det är en av de städer där det finns någonting för alla smaker, och det är definitivt en perfekt destination för en fotbollsresa.

Om du är intresserad av bilar så har du säkert noterat BMW kommer härifrån. I München kan du besöka ett storslaget och futuristisk besökscentrum, BMW-Welt och även om du inte skulle vara speciellt intresserad av bilar är bara arkitekturen på detta centrum värt besöket.

Här kan du provsitta alla bilmodeller och motorcyklar samt leka med olika simulatorer. Det är gratis inträde till själva centret, men rundturer på fabriken, samt besök på muséet kostar pengar. Här finns också en mycket bra restaurang, med en stor terrass och snygg inredning.

Om du känner för att festa så bör du ta dig till vill Gärtnerplatz, som är ett väldigt vackert torg. Här finns det serveringar men du kan också göra så många andra München bor gör, och spontan fästa i min i parken.

Du kan köpa mat och dryck på barer och pizza ställen i området och här finns också många goda korvar och även läcker italiensk glass. Om du vill spendera en helkväll på samma sätt som lokalborna är detta definitivt ett hett tips.

München är ett resmål som definitivt inte ska underskattas och för dig som vill ha ett skönt break från vardagen, med eller utan fotboll, så är denna tyska pärla definitivt värd ett besök. Det är också en stad men lätt kan besöka många gånger och här hittar du alltid någonting nytt kul att göra.