Arsenal – Fotbollsresor & biljetter

Arsenal F.C. är ett av de mest populära engelska lagen här i Sverige. Laget har en över 130 år lång historia och har många framgångsrika år bakom sig. De har vunnit ligan 13 gånger och är även det laget i England som vunnit FA-cupen flest gånger (13).

Laget spelar på storslagna Emirates Stadium som tar hela 60 260 åskådare vilket gör de till den tredje största arenan i England.


Vad ingår?

Matchbiljett

Två nätter på hotell

Jourtelefon dygnet runt

Hjälp att boka flyg om det önskas

FourFourTwo: Fans guide till Arsenal

Hur tar jag mig till Emirates Stadium?

London har otroligt välutbyggd kollektivtrafik och enklsat är att använda TFL:s reseplanerare eller Google Maps för att se enklaste vägen från precis där just du befinner dig i London.

Men enklast är om man tar tunnelbanan (Picadilly Line) till stationen Arsenal och sedan är det bara en promenad på drygt tre minuter till Emirates Stadium. Om man hoppar av vid Finsbury Park (Victoria, Piccadilly Lines eller Great Northern rail) eller vid Highbury & Islington (Victoria, North London Line & Great Northern rail) är arenan ca 10 minuter promenad bort. Detta kan vara ett bra altenativ då de ofta är mindre trångt på dessa tåg.

Arenan ligger i nordvästra London och om man till exempel ska åka från Victoria Station till Emirates Stadium får man räkna med runt 20 minuters färd i tunnelbanan.

London

Mer om Emirates Stadium:

Emirates Stadium började byggas 2004 och redan 2006 var den redo för invigning. Arenan kostade £390 miljoner att bygga. En intressant detalj är att den första spelaren att göra mål på Emirates Stadium i en tävlingsmatch var den svenska jätten Olof Mellberg som gjorde 1-0 för sitt Aston Villa den 19 augusti 2006.

Emirates tar hela 60 260 åskådare vilket gör de till den tredje största arenan i England och en av blott 25 arenor i världen som belönats med 5 stjärnor av UEFA.

Den första Arsenalspelaren att göra mål på Emirates i en tävlingsmatch var Gilberto Silva och Say Simpson var första Arsenalspelaren att göra ett hattrick på arenan. Den störsa segern Arsenal noterats för på Emirates är hela 7-0 mot Slavia Prague i Champions League-gruppspelet 2007.

Matchtider kan ändras – tänk på detta innan du bokar:

TV-sändningarna styr avsparkstiderna för matcherna och det är viktigt tänka på detta när man bokar sin biljett. De exakta avsparkstiderna sätts vanligtvis ett par månader framåt. Men om ni ser spelschemat på Premierleague.com och alla matcher i en står listade på exakt samma datum och tid så vet ni att de exakta avsparkstiderna och dagarna inte är spikade än. Majoriteten av matcherna spelas lördag eller söndage men någon enstaka match varje omgång brukar ofta flyttas så den spelas fredag eller måndag. Om ni bokar innan exakt datum har spikats kan det vara bra att stanna lite längre i staden och kanske boka med avbokningsskydd.

Arsensal fotbolslresor biljetter

Fotbollsresor till Arsenal

Arsenal är ett av de populäraste lagen i London när vi ser sett till antal sålda fotbollsresor. Laget fick många nya fans runt 1997-2005 då laget vann ligan tre gånger och FA-cupen fyra gånger. Det var även under denna period som Arsenal kallades för ”The Invincibles” säsongen 2003-04 när de gick hela säsongen utan en enda förlust i Premier League (26 segrar och 12 oavgjorda).

Genom resegeneratorn ni hittar på denna sida hittar ni kompletta fotbollsresor om ni vill se Arsenal. Matchbiljett och del i dubbelrum på hotell ingår i priserna så det enda ni behöver lägga till är er egen transport.

Säsongens hetaste matcher för Arsenal:

Årets absolut hetaste matcher ät utan tvekan The North London Derby mot Tottenham. Speciellt nu på senare år när de båda lagen slåss i samma del av tabellen betyder derbyt otroligt mycket.

Billiga matcher/biljetter på Emirates Stadium

De billigaste biljetterna för att se Arsenal spela hemma på The Emirates Stadium är i cupmatcher mot lag från de lägre divisionerna, ligamatcher mot bottenlag samt Europamatcher mot svagt motstånd i gruppspelet av Europa League. Priserna stiger sedan en del och för de riktiga toppmatcherna är det en betydligt högre nivå på priserna. Tänk även på att de resor som visas på den här sidan är inklusive hotell.

Mer om fotbollsresor till Arsenal

Fotbollsresor till London för att se Arsenal FC är definitivt en speciell upplevelse för alla äkta Gunners. Det är dock också en väldigt intressant fotbollsupplevelse för alla andra fotbollsfans, då nya Emirates Stadium definitivt i sig är värd ett besök.

2006 ersatte denna nya moderna stadion klassiska Highbury, där Arsenal hade spelat sedan 1913. Den nya arenan har plats till över 60 000 åskådare och även om fansen till en början var lite skeptiska så har definitivt stämningen från Highbury flyttat in på Emirates stadium, som numera är mycket populär bland fansen.

Förutom att gå på en Arsenalmatch börjar du också gå på en Arsenal Stadium tour. Du bör också kolla in de fem statyerna som finns baserade runtom stadion. Här finns Ken Friar, Dennis Bergkamp, Tony Adams, Herbert Chapman och Thierry Henry förevigade.

Ett annat tips är att kolla in Armory Square som är gjord av 18 000 stenar, alla med personliga texter av Arsenalfans. Om du dessutom laddar upp inför matchen på någon av supporterpubarna närheten av arenan, så har du en komplett fotbollsupplevelse.

Så tar du dig till Emirates Stadium

Det enklaste sättet att ta sig runt i London är definitivt via London Underground eller tuben som den populärt kallas. Det är också det enklaste sättet att ta sig från centrala London till Emirates Stadium.

Det är också ett bra tillfälle att uppleva en viktig del av engelsk fotbollskultur, nämligen att ta sig till arenan tillsammans med andra fans och känna den stämning som byggs upp inför matchen.

Tre stationer ligger på lämpligt gångavstånd från Stadion. Arsenal är den närmaste stationen, den ligger 3 minuter från arenan och hit kommer du med Piccadilly Line, exempelvis från Covent garden, Piccadilly Circus, eller King´s Cross.

På 10 minuters gångavstånd från Emirates Stadium finns Finsbury Park. Hit tar du dig med Piccadilly Line eller Victoria Line från exempelvis Kings Cross Houston eller Oxford Circus. Det tredje alternativet, Highbury and Islington, ligger också 10 minuters promenad från stadion och hit kommer du via Victoria Line eller North London Line.

Arsenals historia

Arsenal grundades 1886 av ett gäng arbetare vid den kungliga vapenarsenalen Woolrich i sydöstra London. Det är just den vapenkopplingen som finns kvar i namnet som också refereras till i smeknamnet “Gunners”.

Under den första perioden gick laget under några olika namn: Dial Square FC, Royal Arsenal FC och Woolwich Arsenal FC, samt The Arsenal. Det nuvarande namnet togs 1919 och har stått sig sen dess.

Laget har sedan 1919 spelat i förstadivisionen och därmed är man den klubb i England som spelat flest säsonger i rad i högsta divisionen. 1930 blev man ligamästare för första gången. Därefter följde en rad olika framgångar genom åren och laget är definitivt ett av de mest merittyngda i England.

Laget hade ett intressant skifte under 90-talet, då man hade rykte om sig att vara ett tråkigt lag, till att spela en väldigt progressiv fotboll som definitivt har utvecklat ligan.

Laget som runt om på arenorna var kända som ”Boring Arsenal” fick en helt annan karaktär under den nya tränaren Arsene Wenger. Han var definitivt en av de som tog den engelska fotbollen in i en ny tidsepok, med en ny spelstil, nya sätt att träna och utveckla spelare på och med ett betydligt större fokus på detaljer som diet och liknande.

Anders Limpar, som spelade i klubben under tiden precis innan Wenger anlände, berättade att han ständigt gick och funderade på hur bra laget hade kunnat varit om spelarna inte konsekvent gick ut på puben och drack 10 öl efter både träning och match. Även Glenn Hysen har liknande historier från perioden i Liverpool, och det är väldigt tydligt att den engelska fotbollen har blivit betydligt mer seriös under de senaste decennierna.

Wenger var initialt väldigt framgångsrik, men som alla som är i en klubb länge fick han på slutet mycket kritik från supportrar. Det står dock fast att han har spelat en viktig roll för utvecklingen och för att skapa en fotboll som mer liknar den på kontinenten.

Kända spelare genom åren i Arsenal

Många storspelare har figurerat i Arsenal genom åren, under alla tidsepoker. Men när det gäller nutidens fotbollsfans så är det trots allt Wenger-eran som dominerar minnesbilderna.

De fem tidigare nämnda statyerna röstades fram av fansen och det fanns många andra spelare som var påtänkta.

Thierry Henry var fruktansvärt dominant under sin storhetsperiod i Arsenal, då han kombinerade en enorm snabbhet med en stor målhunger. Han var från början ytter och hade en ganska misslyckad period i Juventus innan han kom till Arsenal, där Wenger såg en helt annan potential.

I det storlag som kom att kallas för ”The Invincibles”, på grund av att man säsongen 2003- 2004 inte förlorade en enda match, använde han ofta sin snabbhet till att komma in från kanten och komma till avslut. Hans spelstil passade väldigt bra i Arsenal och i Frankrikes landslag, men han var inte fullt lika framgångsrik i FC Barcelona. Han var inte på något sätt dålig, men inte i närheten av lika dominant som under tiden i Premier League och Arsenal.

Hela ”Invincibles” bestod egentligen av otroligt bra fotbollsspelare och även Viera och Bergkamp brukar, förutom Henry, ges en viss legendstatus. Dennis Bergkamp skapade många odödliga, youtube-mässiga, fotbollsögonblick på Highbury, och Patrik Viera var en dominant på mittfältet, både offensivt och defensivt.

Svenskar i Arsenal

Det finns några svenskar som faktiskt gjort avtryck i klubben. Fredrik Ljungberg var en viktig del av ”invincibles”-laget, där han gjorde en hel del mål från sin position som yttermittfältare, det i ett väldigt dynamiskt lag med många positionsbyten.

Ljungberg kom ofta in i straffområdet, framspelad av Dennis Bergkamp som han hade en nästan telepatisk kontakt med på fotbollsplanen, vilket ledde till många matchavgörande mål, inte minst under säsongen 2001 till 2002, då han blev vald till Premier Leagues bästa spelare. Han var då en väldigt populär spelare bland fansen, både på grund av sina mål och stora arbetskapacitet på planen, men också på grund av spektakulära frisyrer.

En annan spelare som definitivt inte saknar kultstatus bland Arsenals fans är Anders Limpar. Under 90 talet, då ligan definitivt fortfarande präglades av ”sparka och spring”- fotboll, var han ett spännande undantag. Hans snabbhet och teknik, och en oberäknelighet som bara kan matchas av Zlatan Ibrahimovic i modern fotboll, gjorde honom en väldigt sevärd spelare. I Sverige är han nuförtiden mest känd för att ha gått på den största TV-blåsningen genom tiderna, då Lennart Swahn lurade honom att han rest i tiden, men bland Arsenals fans minns man honom snarare för en rad genialiska mål.

Även Stefan Schwarz och Sebastian Larsson har spelat i klubben. Stefan Schwarz kom till klubben efter VM 1994 och spelade i laget en säsong. Sebastian Larsson var en del av Arsenals ungdomsakademi och gjorde några A-lagsmatcher under Wenger. Han lyckades dock inte ta någon fast plats i storlaget, utan fortsatte sedan sin Premier League-karriär i Birmingham och Sunderland.

Pubar runt Emirates Stadium

Arsenal fans har många pubalternativ att välja emellan och trots att laget flyttat från Highbury till Emirates Stadium så har de kunnat behålla sina dryckesvanor, i och med det ganska korta avståndet.

Några bra tips för dig som vill kunna ladda upp inför matchen tillsammans med andra Arsenalfans på äkta engelskt vis är Twelve Pins, The Tollington och The Gunners, som ligger på adresserna 263 Seven Sisters Road, 115 Horns Horn, respektive 204 Blackstock Road.

De är väldigt lätta att ta sig till, och det är bra att ta sig till området kring Emirates några timmar innan matchstart. I England är fotboll definitivt ett heldagsprojekt, med socialt umgänge både före under och efter match. Om man vill ta in den fulla upplevelsen när det handlar om Premier League och fotboll så är det verkligen ett hett tips att gå till en pub nära arenan och ladda upp inför matchen. Många matcher spelas på lördagar vilket gör att det ofta följs av pub- och klubbliv efter matchtid.

Atmosfären på pubarna brukar vara bra och utländska Arsenalfans brukar uppskattas. Om du besöker en pub dedikerad till ett lag du inte håller på, så bör du dock naturligtvis tona ner detta lite. Att bygga upp stämningen inför matchen tillsammans med andra fans är en fantastisk upplevelse och på få platser i världen är pubkulturen så definierad som i England. Den är definitivt värd att uppleva, och bör definitivt vara en del av din fotbollsresa till London.

Betyg
Datum
Fotbollsresor Arsenal
51star1star1star1star1star