Liverpool – Fotbollsresor & biljetter

Varför Liverpool?

Liverpool FC är ett av de absolut största lagen både i England men även här i Sverige. Historiken, fansen, sångerna och vindslagen runt Anfield är något många drömmer om att uppleva och som gör att de som redan har upplevt det vill tillbaka igen, igen och igen. Det är även något väldigt speciellt som händer när det väntar riktigt stora matcher på Anfield. När lag som Manchester United, Everton eller storlag i Champions League är på besök är stämingen verkligen elektrisk.


Vad ingår?

Matchbiljett

Två nätter på hotell

Jourtelefon dygnet runt

Hjälp att boka flyg om det önskas

Mer om Liverpool

 

Här nedanför hittar ni samtliga av Liverpools kommande hemmamatcher på Anfield och priserna är för både matchbiljett och två nätter på hotell. Paketen presenteras av sportresebyrån Nickes.com som funnits sedan 1997. De är medlemmar i SRF (Svenska resebyrå och arrangörsföreningen) vilket gör att ni kan känna er trygga när ni bokar med dem. De erbjuder även jourtelefon dygnet runt om något skulle hända under resan.

Hur tar jag mig till Liverpool?

Flyget är givetvis att rekommendera. Du kan antingen flyga direkt till Liverpool men det blir oftaste bättre om man istället flyger till Manchester dit det går betydligt fler flyg. Från Manchester Airport tar man sedan tåget som tar drygt 1 timme och 10 minuter och man kliver av på Liverpool Lime Street. I skrivande stund går det 33 tåg per dag och priset är från £4,5 enkel väg. Flygtiden från Arlanda till Manchester är ca 2 timmar och 30 minuter och bland annat Norwegian och SAS flyger i skrivande stund direkt till Manchester från Arlanda.

Hur tar jag mig till Anfield?

Det går speciella express service bussar runt matcherna som tar dig från centrala Liverpool till arenan på ca 15 minuter. Linje 917 går från St Johns Lane, mitt emot Lime Street Station. De börjar gå 3,5 timmar innan avspark.
Man kan även ta buss 26 från Liverpool ONE bus station eller 17 från Queen Square Bus Station. Linje 14 och 19 från Queen Square kan ta dig relativt nära arenan och sedan får du gå sista biten.

Taxi till arenan kostar oftast runt £7-9 men tänk på att trafiken kan variera. Färden tar vanligtvis runt 10-15 minuter beroende på trafik.

Önskar du att promenara tar det ca 40 minuter från Lime Street Station till Anfield.

liverpool

Mer om Anfield:

Anfield byggdes 1884 men har givetvis renoverats under åren. Nu senast byggde man till exempel en ny main stand som öppnade 2016, 2017 öppnade man en ny club superstore intill arenan och en ”fan zone” intill arenan. Det finns även fler planer på att bygga ut arenan ytterligare.

Just nu tar Anfield 54 074 åskådare och är en av totalt 25 arenor i hela världen som belöats med fem stjärnor från UEFA. Arenan är den sjätte största i England. Som lite kurisosa kan nämnas att lokalrivalen Everton faktiskt flyttade in först på arenan. Det var deras hemmaarena mellan 1884-1892 då de flyttade till Goodison Park. Liverpool har spelat på Anfield sedan 1892. Faktuom är att Goodison Park ligger bara drygt 900 meter från Anfield.

Det finns även goda chanser att ni får se en Liverpoolseger om ni besöker Anfield. Liverpool har vid hela åtta tillfällen under sin tid på Anfield lyckats spela en hel säsongutan att förlora en enda ligamatch på hemmaplan. Nu senast säsongen 2017-18. Liverpool har dessutom aldrig förlorat mer än tre raka hemmamatcher i ligan.

Matchtider och viktigt att tänka på:

TV-sändningarna styr avsparkstiderna för matcherna och det är viktigt tänka på detta när man bokar sin biljett. De exakta avsparkstiderna sätts vanligtvis ett par månader framåt. Men om ni ser spelschemat på Premierleague.com och alla matcher i en står listade på exakt samma datum och tid så vet ni att de exakta avsparkstiderna och dagarna inte är spikade än. Majoriteten av matcherna spelas lördag eller söndage men någon enstaka match varje omgång brukar ofta flyttas så den spelas fredag eller måndag. Om ni bokar innan exakt datum har spikats kan det vara bra att stanna lite längre i staden och kanske boka med avbokningsskydd.

Fotbollsresor till Liverpool

De flesta svenskar som besöker Liverpool gör det för att se fotboll – eller ta del av stadens rika musikhistorik. Även om Everton också finns i staden kommer de flesta svenskar för att se Liverpool FC på Anfield. De priser ni ser i resegeneratorn här är för kompletta fotbollsresor med matchbiljett och hotell. Det enda ni behöver lägga till är er transport till och från Liverpool samt eventuella extranätter i Liverpool om ni vill stanna längre.

Vad kostar biljetter och fotbollsresor till Liverpool

Priserna skiljer sig ganska kraftigt beroende på vilken match ni ska se. Om vi tar två exampel från 2019 kostade ett paket med matchbiljett och del i dubbelrum för att se matchen mot Crystal Palace 3 905 kr per person. Önskade man däremot se Champions League-slutspelsmatchen mot Bayern München steg priset till 6 597 kr per person. Men detta är givetvis enbart prisexempel. För exakta priser se vår resegenerator. Värt att tänka på är att om man vill komma undan villigt är matcher mot de mindre lagen samt inhemska cupmatcher de bästa. Matcherna mot topplagen i Premier League och Europamatcher är vanligtvis de dyraste.

Vilka är säsogens bästa matcher på Anfield?

Årets absolut största match är givetvis den mot rivalerna Manchester United. Det finns en otrolig lång historik och kamp om att vara störst i England mellan de två lagen som dessutom ligger väldigt nära varandra rent geografiskt. Det finns även en rivalitet mellan städerna som spelat en stor roll under historien.

Man får inte heller missa Merseysidderbyt eller The Friendly Derby som det även kallas. Matcherna mot lokalrivalen Everton som har sin arena blott 900 meter från Anfield är alltid speciella.

Utöver detta är Champions League-matcher alltid speciella på Anfield. Det finns något elektriskt runt just Champions League-kvällar och många drömmer om en repris på 2005 när laget senast vann Champions League.

liverpool

Pubar kring Anfield Road

Pubkulturen är väldigt stark i England och om du vill ha en genuint engelsk fotbollsupplevelse bör du definitivt ladda upp inför matchen på en supporterpub, tillsammans med andra fans. Att kolla på fotboll i England är ofta ett heldagsprojekt där det sociala umgänget är minst lika viktigt som själva matchen. Här finns en väldigt stark supporterkultur som du definitivt bör ta del av under din fotbollsresa till Liverpool.

Se till att ta dig ut till arenan några timmar innan matchstart för att känna hur stämningen inför matchen byggs upp, innan allt exploderar på arenan till hymnen ”You´ll never walk alone”. Det är väldigt enkelt att hitta pubarna i området, eftersom det bara är att följa lämmeltåget av supportrar, men ett hett tips är The Sandon, som faktiskt är den pub Liverpool Football Club bildades på 1892 och som fram tills dess fungerade som Everton omklädningsrum.

Andra bra alternativ i närheten av Anfield är The park och Albert. Alla tre pubarna ligger i direkt anslutning till arenan och är därmed väldigt bra utgångspunkter för dig som vill ta del av äkta engelsk pubkultur innan matchstart. I Liverpool är man verkligen experter på god ale, så om detta är något du gillar så är det naturligtvis en stor bonusfaktor. Ölutbudet i staden är väldigt bra.

Att göra i Liverpool

Det finns faktiskt mer att kolla på Liverpool än vad man kanske tror. Givetvis är staden mest känd för fotboll och musik, men det är en hamnstad som inte saknar charm. Om man bara varit i London är det definitivt läge att åka på en fotbollsresa till någon av de andra städerna för att verkligen få ta del av andra engelska upplevelser. Inget ont om London, det är en fantastisk stad men städer som Liverpool och Manchester har en helt annan karaktär och är definitivt värda att besöka.

Här kommer några tips på vad du kan göra när du är i Liverpool:

1. Liverpool Cathedral
Man behöver absolut inte vara religiös för att besöka denna väldigt imponerande byggnad. Det är Storbritanniens största katedral och den ligger centralt med bra utsikt över Liverpool. Det är absolut väl värt att att ta del av den fantastiska utsikten från det hundra meter höga tornet, som ger dig en bra vy över Themsen.

2. Crosby Beach
Liverpool är som sagt en kuststad och lite utanför stan ligger en väldigt vacker strandpromenad som du definitivt bör besöka om du har tid och känner att du vill ta ett break från storstaden. Här finns också ett antal imponerande skulpturer av konstnären Anthony Gormley

3. Central library
Liverpool har faktiskt ett väldigt imponerande bibliotek som är lika majestätisk på utsidan som på insidan. Här finns en imponerande arkitektur som är en perfekt mix mellan gammalt och nytt och om du gillar vackra bibliotek är detta definitivt något att besöka.

4. Matthew Street
Detta är ett kvarter för Beatlesfantaster där bland annat den välkända the cavern club, där bandet slog igenom ligger, och scenen ser i princip likadan ut som på bilderna från 60 talet. Här hittar du både lokalbefolkning och turister. På gatan finns också flera pubar där John Lennon brukade svepa öl med sina bandmedlemmar innan och efter spelningarna.

Förutom fotbollsresor till Liverpool brukar det vara många som åker hit för att gå i Beatles fotspår och dessa turister hittar du garanterat på denna legendariska gata som är fylld med referenser till Beatles historia.

5. Liverpool One
Liverpool One är ett enormt köpcenter med över 170 butiker restauranger och barer beläget mitt i Liverpool. Här hittar du alla typer av affärer och detta är ett perfekt ställe för dig som gillar att shoppa. Här finns också väldigt god mat och en bra biograf, om du vill hitta på lite andra aktiviteter under din fotbollsresa.

6. Beatles museum
I Liverpool finns också en permanent utställning om stadens fyra världskända pojkar. Här hittar du bland annat John Lennons ikoniska glasögon och vita piano, samt signerade album och gitarrer och även du som tror du kan allt om bandet kommer att uppdatera din kuriosa här.

liverpool

Liverpool FC:s historia

Historien om Liverpool FC börjar faktiskt med grannklubben Everton, som grundades 1878 och hade spelat på Anfield sedan 1884. Efter sju år höjdes dock hyran från 100 till 250 pund och klubben bestämde sig då för att flytta till Goodison Park. Ägaren stod då med arena, men har inget lag och försökte då starta en ny klubb, Everton Football Club and Atlethics Ground Company PLC, men namnet godkändes inte, eftersom det redan fanns en klubb med namnet Everton.

Med hjälp av några medlemmar från Everton bildades istället Liverpool Football Club 1892 och ett dussintal spelare värvades från Skottland.

Det finns alltså en rivalitet gentemot lokalrivalen Everton som härstammar ända från artonhundratalet. Arenorna ligger dessutom väldigt nära varandra, en kilometer,och även om Liverpool FC definitivt är storebror i stan och har varit det absolut mest framgångsrika laget i staden under åren, så finns det en väldigt väl definierad rivalitet mellan lagen.

Klubben har varit inblandad i två olika läktarkatastrofer både 1985 och 1989. Den första skedde på Heyselstadions läktare, där anhängare till Liverpool attackerade Juventussupportrar under semifinalen i Europacupen. Detta leder till att trycket på en vägg gjorde att den kollapsade och 39 människor miste livet. Den tragiska incidenten gjorde att Liverpool stängdes av från europeiska cuper i sex år och att även övriga engelska klubbar stängdes av under 5 år.

1989 var olyckan framme igen och inför semifinalen i FA-cupen mot Nottingham Forest på Hillsborough Stadium i Sheffield skedde en av de största katastroferna någonsin i England. Alldeles för mycket publik vällde på arenan på ett okontrollerat sätt, vilket ledde till att folk krossades mot de stängsel som fanns på läktarna. 96 personer omkom och utanför Anfield finns ett minnesmonument dedikerat till offren.

Ser vi till mer modern historik fick klubben ett uppsving när Jürgen Klopp tog över laget. De vann Premier League 2019-20 för första gången sedan 1990 och de vann även Champions League säsongen innan 2018-19.

Svenskar i Liverpool

En svensk har spelat A-lagsfotboll i Liverpool, nämligen Glenn Hysén. Efter en bragdmatch mot England på Wembley i VM kvalet 1989, som bland annat gav honom betyget sex getingar (”Hysénklass”) i Expressen, värvades han till Liverpool FC, där han spelade mellan 1989 till 1992. Han var initialt väldigt framgångsrik, och vann bland annat ligan under sin första säsong i klubben.

Han fick uppleva den storhetstid Liverpool hade innan Manchester United började dominera engelsk fotboll. Åttiotalet var väldigt framgångsrikt för Liverpool som då spelade en väldigt attraktiv fotboll, som starkt skilde sig från hur sporten normalt sett spelades på de brittiska öarna. Det var ett snabbt passningsspel som gällde, inte helt olikt Barcelonas tiki-taka, och om Liverpool inte hade stängts av från europeiskt spel så är det sannolikt att laget skulle nått ännu större framgångar i Europa.

Att Glenn Hysén spelade i Liverpool på den tiden var alltså ganska stort ur ett svenskt perspektiv. Engelsk fotboll är dock inte känt för sin sentimentalitet, och när den nye tränaren Graeme Souness äntrade klubben så var hans första och sista ord till den svenska mittbackslegenden ” Big man,you’re out!” och därmed var Glenn Hyséns tid i Liverpool FC över och han återvände till svensk fotboll.

Kända spelare genom åren i Liverpool FC

Många bra spelare har figurerat i Liverpool FC genom åren, under många olika epoker. En spelare som definitivt är en legend i klubben är Steven Gerrard, som trots erbjudanden från både Chelsea och Real Madrid valde att bli klubben trogen under hela sin karriär.

Detta är ett val som blivit allt ovanligare under senare år, när de absolut största klubbarna i princip kan få vem dom vill ha och lojalitet inte nödvändigtvis är prioriterat på det sättet. Liverpool var under den här perioden definitivt ett nummer mindre än dessa klubbar och normalt sett brukar man inte kunna behålla sina stora stjärnor. Steven Gerrard ville helt enkelt vara med och ta klubben till nästa nivå och vinna en ligatitel i den klubb han spelat hela livet.

Detta var en ambition som misslyckades och ironiskt nog var det ett olyckligt misstag från Gerrard som istället gav Manchester City sin andra ligatitel. Det var under en match mot Chelsea som Gerrard råkade ramla, vilket ledde till att Demba Ba gjorde mål. Den så kallade ”The Gerrard Slip” har därefter förärats med både supporterssånger och Youtube-klipp, men är naturligtvis inte den sekvens som sammanfattar hans fantastiska fotbollskarriär.

Han lyckades vinna en Champions League-titel med laget 2005, då de vann en stark underdogseger mot AC Milan i finalen i Istanbul, efter en otrolig upphämtning. Laget låg under med 3-0 i halvtid, men lyckades till slut vinna efter straffar.
Steven Gerrard var också en del av Englands ”gyllene generation”, ett landslag som man hade väldigt stora förväntningar på. Laget innehöll spelare som Lampard, Rooney och Rio Ferdinand, men nådde som bäst kvartsfinaler i stora mästerskap under Sven Göran Erikssons ledning. Kanske hade man lite för mycket av det goda när det handlade om mittfältsgenier, och man lyckades aldrig hitta en bra balans när det handlade om hur Paul Scoles, Steven Gerrard och Frank Lampard skulle spela ihop. Under senare intervjuer har spelarna erkänt att rivaliteten mellan Premier League-lagen var så stark att det helt enkelt var genuint svårt att skapa ett sammansvetsat engelskt landslag, trots det fantastiska spelarmaterialet.