Chelsea Fotbollsresor & biljetter

Chelsea har en över 100 år lång historia men fram till att Roman Abramovich köpte klubben 2003 var framgångarna begränsade. Sedan hans köp av klubben har de vunnit Premier League fem gånger, FA-cupen fem gånger, ligacupen tre gånger, Europa League en gång samt Champions League en gång. Laget är nästan alltid ett topplag och hemma på Stamford Bridge är man otrolig starka och flera av världens bästa spelare hittas ofta i Chelseas laguppställning.

Passa på att uppleva Stamford Bridge nu innan det är för sent. Chelsea hade stora planer på att flytta till Wembley och bygga en ny större arena men under 2018 gick man ut med att planerna på en ny arena i alla fall tillfälligt ligger på is.


Vad ingår?

Matchbiljett

Hotellnatt

Jourtelefon dygnet runt

Hjälp att boka flyg om det önskas

Mer om Stamford Bridge

Stamford Bridgen är en arena med en otrolig lång och rik historia. Redan 1877 inviges ”The Bridge” som den ofta kallas. Chelsea har sedan de grundades 1905 alltid kallat The Bridge för sitt hem. Arenan har givetvis renoverats flera gånger, nu senast 1998 när det omvandlades till en modern arena. Stamford Bridge är även något så unikt som en relativt liten (41 631 åskådare) arena med ett riktigt storlag som hemmalag. Planer finns på att bygga ut arenan ordentligt och under den tiden tillfälligt flytta till Wembley men just nu är de planerna pausade. Men om man vill uppleva Stamford Bridge är det nog bäst att passa på innan planerna tas upp igen.

Hur tar jag mig enklast till Stamford Bridge?

Stamford Bridge ligger i sydvästra London och man tar sig enklast dit med tunnelbanan. Ta District Line mot Wimbledon och hoppa av på Fullham Broadway. Det går även två Overground linjer som släpper av i närheten av arenan. Om ni hoppar av på West Brompton eller Imperial Wharf är arenan bara drygt 15 minuter promenad bort. Känner man för en stärkande promenad tar man sig till arenan från Victoria station på runt 50-55 minuter till fots.

Chelsea fotbollsresor biljetter

Chelseas rivaler och heta matcher

Är man ute efter att se en riktigt het match på Stamford Bridge är det bäst att se när de ställs mot någon av sina största rivaler. Londonderbyna är alltid heta, speciellt mot Arsenal och Tottenham. Men även Manchester United har länge varit en tydlig rival och går man längre bak i historiken var Leeds en klassisk motståndare. Ser man till geografin ligger även Fulham, Brentford och QPR nära Chelsea i västra London även om de inte har samma rivalitet. Delvis på grund av att lagen spenderat väldigt många säsonger i olika ligor.

Matchtider och viktigt att tänka på innan du bokar:

TV-sändningarna styr avsparkstiderna för matcherna och det är viktigt tänka på detta när man bokar sin biljett. De exakta avsparkstiderna sätts vanligtvis ett par månader framåt. Men om ni ser spelschemat på Premierleague.com och alla matcher i en står listade på exakt samma datum och tid så vet ni att de exakta avsparkstiderna och dagarna inte är spikade än. Majoriteten av matcherna spelas lördag eller söndage men någon enstaka match varje omgång brukar ofta flyttas så den spelas fredag eller måndag. Om ni bokar innan exakt datum har spikats kan det vara bra att stanna lite längre i staden och kanske boka med avbokningsskydd.

London

Fotbollsresor till London för att se Chelsea

Det fina med London är att det finns väldigt många fotbollslag i staden vilket gör att man ofta kan se två matcher under en och samma helg i huvudstaden. Om vi väljer att göra ett urval på vilka lag som spelar i de högre divisionerna och har arenor som tar minst 18 000 åskådare hittar vi hela nio lag i London. Att se en match i The Championship eller för den delen League One kan vara en riktigt upplevelse om hur engelsk fotboll var innan TV-miljarderna rullade in.

Följande lag utöver Cheslea i London har arenor som tar minst 18 000 åskådare:
Arsenal
Charlton
Crystal Palace
Fulham
Millwall
Tottenham
Queens Park Rangers
West Ham

Vad kostar biljetter till Chelsea på Stamford Bridge?

Det varierar otroligt mycket. Vanligtvis är inhemska cuper och matcher i Premier League mot sämre motstånd de mest prisvärda och Champions League och toppmatcher i Premier League de dyraste. Som exempel från våren 2019 kostade Chelsea – Manchester United inkl hotell 3 512 kr och Chelsea – Wolverhampton 2 800 kr.

chelsea fotbollsresor

Mer om fotbollsresor för att se Chelsea FC

När du planerar en fotbollsresa till London för att se Chelsea kan du i allra högsta grad se fram emot en klassisk engelsk fotbollsupplevelse. Chelsea spelar sina hemmamatcher på Stamford Bridge, som ligger i stadsdelen Fulham och det är den av Londonklubbarna som håller till närmast Londons centrum.

Stamford Bridge är en av de mest berömda arenorna i England och det finns goda skäl till detta. Det är en intim stadion som öppnade redan 1877 och som sedan har blivit renoverad över flera omgångar.

Chelsea är en av få klubbar i England som bara har haft en hemmaarena. Ända sedan Chelsea FC grundades 1905 har klubben spelat sina hemmamatcher på Stamford Bridge. Idag tar arenan cirka 41 600 åskådare, medan åskådarrekordet på hela 82 905 åskådare sattes redan 1935, i en match mot lokalrivalerna Arsenal FC.

Här får du definitivt ta del av en klassisk engelsk fotbollsupplevelse om du väljer att besöka någon av Chelseas hemmamatcher. Se till att ta dig ut till området omkring Stanford Bridge i god tid före matchen, generellt ett par timmar innan. Då kan du på plats uppleva hur Chelseas fans laddar upp inför matchen och kan sätta dig och njuta av stämningen på någon av pubarna. Spendera ett par timmar på pubarna kring arenan, med några pints och supportersånger, så är du sedan redo att ta dig till arenan.

England, och inte minst i London och när det gäller Chelsea, är en fotbollsmatch inte ett nöje som är avklarat på ett par timmar. Engelsmännen gör definitivt en heldag av fotbollsmatcherna och det typiska är att spendera några timmar innan matchen i gott sällskap och dricka några öl. Att gå på fotboll i England är en komplett heldagsritual där alla moment är lika viktiga som matchen. Inte minst är det ett sätt att umgås.

Då Premier League-matcher historiskt sett spelas huvudsakligen på lördagar är det också en tradition för många att efter matchen avslutats ta en runda i stan eller åtminstone spendera några timmar till på puben. I England är puben en viktig del av kulturen och går inte utan anledning under namnet “engelsmännens vardagsrum”.

Det är också mycket billigare att äta och dricka ute i England, jämfört med Sverige Det är betydligt vanligare att man möts ute på pubarna, och har sitt sociala liv där än att man bjuder hem vänner på middag. Pubtraditionen är alltså en väldigt stor del av fotbollskulturen i England.

Chelsea har vunnit ligan i England hela sex gånger varav fem av de har kommit efter Roman Abramovitj kom in 2003. De har även vunnit ligaucpen fem gånger, Community Shield fyra gånger, Champions League en gång och Europa League en gång.

Chelseas historia

Chelsea bildades 1905 och anledningen var att man hade en fotbollsarena, men ingen klubb. Det var en känd byggmagnat, Gus Mears, som hade en dröm om att bygga en fotbollsstadion. Arenan erbjöds till Fulham FC eftersom arenan ligger i stadsdelen Fulham, snarare än Chelsea. De tyckte dock att kostnaden skulle bli för hög och tackade nej. Tillsammans med en vän kom Mears då på att de själva skulle starta en klubb och redan då fanns en stark målsättning om att bli en av de bästa i landet.

Lustigt nog kom denna process att upprepa sig ungefär hundra år efteråt, när Roman Abramovich tog över klubben. Han hade pengar och en dröm men var inte logiskt kopplad till någon klubb att investera i. Han rådfrågade bland annat Sven Göran Eriksson innan han valde att köpa just Chelsea.

Pengar har alltid spelat en stor roll bland storklubbar i fotboll, men Chelsea blev där och då definitivt en del av en ny era, och de möjligheter som numera blev tillgängliga när det inte fanns några restriktioner kring hur många EU-spelare man kunde ha i laget, samtidigt som den nya kommersiella inriktningen på fotbollen gjorde att det fanns fler kanaler att tjäna stora pengar på.

Till skillnad från Real Madrids mer vulgära approach, där man mer eller mindre försökte skapa ett rent all star-team, med uppenbara storstjärnor, så valde man i Chelsea ett smart lagbygge, och den första byggstenen var att värva José Mourinho.

Han gjorde flera smarta värvningar, bland annat hade han bestämt sig för att värva Didier Drogba, som vid det laget inte varit stort namn, trots att han inte var speciellt ung. Det visade sig vara ett genidrag då Drogba lätt kan beskrivas som en av Premier Leagues bästa forwards i den nya eran.

Det nya pengar inflödet i Premier League har skapat att många olika reaktioner. Många tycker att det är bra att så många stjärnor kommit dit, eftersom det har höjt statusen på ligan och skapat en väldigt attraktiv produkt, och inte minst en mer välutvecklad fotboll än den som tidigare spelades på de brittiska öarna.

Många tycker dock att pengar har börjat spela en alldeles för stor betydelse och att flera lag helt enkelt bara köper sig till framgång. Det är dock viktigt att veta Chelsea redan innan de mer extrema framgångarna hade många fans i London och räknas som en klassisk engelsk klubb.

Kända spelare i Chelsea FC

Av uppenbara anledningar har det funnits mer storspelare i laget efter 2003 än innan. Stamford Bridge har då bjudits på spelare som Didier Drogba, Arjen Robben, Frank Lampard, Samuel Eto’o, Fernando Torres, Eden Hazard och många fler.

Det som dock var lite unikt under Mourinhos sejour i klubben, åtminstone första gången han tränade Chelsea, var den väldigt stora rockstjärnestatus han som tränare fick. För första gången var det mer fokus på tränaren än på spelarna, något som Mourinho gjorde väldigt medvetet, och spelade på gentemot media. Det handlade inte bara om narcissism, utan också om ett smart upplägg, där pressen då hamnade på honom och inte på spelarna. Han startade också medvetet konflikter med andra tränare, och gjorde uttalanden för att spetsa till stämningen. På så vis skapade han en ”vi mot dem”-känsla i laget, trots att det i princip bara bestod av inköpta spelare. Detta, kombinerat med stora delar taktisk genialitet, har gjort honom till en legend på Stamford Bridge, något som varken vissa fans historielöshet eller faktumet att han senare tränade Manchester United kan sudda ut.

När det handlar om perioden innan Abramovich intåg förtjänar definitivt Giafranco Zola att nämnas. Han spelade i laget från 1996 till 2003, då han valdes av fansen till den bästa Chelsea spelaren genom tiderna. Han var en oerhört teknisk spelare, med fantastiska patenterade frisparkar. Ingen spelare har sedan han lämnar klubben burit hans tröjnummer, 25, trots att klubben inte officiellt har pensionerat det. Efter sin spelarkarriär han bland annat varit assisterande tränare i Chelsea.