West Ham Fotbollsresor & biljetter

West Ham är ett av de populäraste Londonlagen att besöka bakom de stora topplagen. The Hammers har en väldigt hängiven publik och det är ofta en lite annan upplevelse än de stora lagen som har tappat väldigt mycket av sin kärnpublik som ersatts av turister.

West Ham lämnade efter säsongen 2016-17 klassiska Upton Park / Boleyn Ground och flyttade till Olypiastadion i London. Arenan byggdes inför OS 2012 och när det är fotboll är kapaciteten 60 000 åskådare.

Här nedanför ser du West Hams kommande matcher och samtliga priser är inklusive både matchbiljett och två nätter på hotell.

Vad ingår?

Matchbiljett

Två nätter på hotell

Jourtelefon dygnet runt

Hjälp att boka flyg om det önskas

Hur tar man sig till Olympiastadion?

Enklaste sättet att ta sig till arenan är med hjälp av London Overground. De närmaste stationerna är Stratford, Stratford International samt Hackney Wick.

Om du tar tunnelbanan är den närmaste stationen West Ham där du kan byta till overground. Det brukar däremot vara väldigt många som tar den vägen så oftast är det bättre att byta till Overground på någon annan station.

West Hams största rivaler

West Hams värsta rival är Millwall. De möts däremot inte speciellt ofta längre men om de lottas mot varandra i cupen kan man vänta sig en riktig holmgång. Bland de motståndare som West Ham regelbundet möter är de två Londonrivalerna Chelsea och Tottenham de största rivalerna. Chelsea har till exempel tagit några av West Hams mest lovande spelare genom åren som Frank Lampard, Joe Cole och Glen Johnson. Även Chelselegenden John Terry gick genom West Hams ungdomsystem när han var ett barn även om han aldrig spelade för klubben i vuxen ålder.

Fotbollsreor och biljetter till West Ham

Genom resegeneratorn här ovanför hittar ni fotbollsresor för att se West Ham. Priserna är inklusive matchbiljett och två nätter på hotell. Glöm inte heller att vi gärna hjälper er hitta biljetter till ännu fler matcher i London under er resa. Med ett stort anal klubbar i både Premier League och The Championship finns det ofta möjlighet att se två matcher under samma helg.

West Ham United FC:s historia

West Ham United grundades 1895, då under namnet Thames Ironworks FC. År 1900 togs i stället namnet West Ham United. Laget spelade under sina första tre decennier ofta i förstadivisionen, men sedan dröjde det några årtionden innan det blev några framgångar.

Laget hade sin mest berömda period på sextiotalet då de bland annat vann FA-cupen och cupvinnarcupen, och hade också då flera tongivande spelare i det engelska VM-lag som vann blev världsmästare 1966, bland annat Geoff Hurst och Bobby Moore. Klubben hade också några framgångar på 80-talet, då man återigen vann FA-cupen, och säsongen 1995 86 hamnade man på tredje plats i tabellen.
Därefter har dock klubben spenderat mycket tid i andradivisionen och ofta pendlat mellan högsta och näst högsta divisionen.

Mer om Londons Olympiastadion

Londons Olympiastadion fungerade som huvudarena under OS i London 2012. Den finns i Stratford som ligger i östra London och är sedan 2016 hemmaarena för West Ham United. Den kostade 486 miljoner pund att bygga och har en publikkapacitet på 60 000 personer. Innan den anpassades för fotboll låg publikkapaciteten på 80 000 personer.

Det är en väldigt imponerande arena, värdig en storklubb, och det kanske förvånar många att ett mindre glamoröst lag som Westham United har en så här imponerande arena. Sanningen är dock att det är ett lag som har många hängivna fans, inte minst i Londons östra delar, där man både är väldigt stolta över både laget och över stadsdelens ofta skamfilade rykte.

Det är dock en stadsdel som generellt sett är säker att vistas i under matchdagar, och West Ham är på många sätt ett intressant fotbollslag eftersom dess fanbase inte handlar speciellt mycket om turister utan mer om lokala, hängivna fans.

Det är alltså mer logiskt än vad man kanske tror att Londons Olympiastadion tillföll West Ham United, som ofta har höga publiksnitt på sina matcher. I England är fotbollskulturen stor och mycket kretsar kring favoritlaget under matchdag, inte minst det sociala umgänget. Detta gör att lojaliteten till klubbarna är stor, i med- och motgång och West Ham United är definitivt inget undantag.

Även om du inte skulle vara en svensk West Ham-supporter så kan det absolut vara värt att se laget under en fotbollsresa till London, dels för att ta del av en väldigt imponerande arena, men också för att komma lite närmare en mindre turistig upplevelse av engelsk fotboll, som åtminstone har en fot kvar i lite mer traditionell engelsk fotbollskultur.

Pubarna där West Hams fans laddar upp inför matcherna ligger heller inte så långt ifrån arenan, trots flytten, och är en perfekt utgångspunkt för dig som vill ladda upp inför matchen med lokala fans.

Detta är ett perfekt tillfälle att insupa lite klassisk engelsk fotbollskultur när den är som absolut bäst, i ett land där puben snarare är ett vardagsrum än ett ställe man besöker då och då.

Även om det varierar lite med konjunkturer och liknande är pubarna i England nästan alltid välbesökta och det är snarare här man träffar vänner och bekanta än via middagsbjudningar till sitt eget hem. Skulle du däremot hålla på något annat lag än den pub du besöker är dedikerad till så bör du naturligtvis tona ner detta under besöket.

Kända spelare under åren i West Ham United

Trots att klubben inte varit jättesignifikant när det handlar om toppstrider och liknande i Premier League, så har klubben har definitivt bidragit till engelsk fotbollshistoria. Geoff Hurst och Bobby Moore var som sagt en del av Englands VM lag 1966, och även i modern tid har bra spelare åtminstone spelat någon period under sin karriär i West Ham.

En av Premier Leagues bästa mittfältare genom tiderna, Frank Lampard, kom fram via West Hams ungdomsakademi, där han bland annat spelade med Rio Ferdinand, som senare blev en världsback i engelska landslaget och i Manchester United.
West Ham har dock, som många andra klubbar i den storleksklassen, haft stora svårigheter att behålla stjärnor.

En övergång som väckte stort intresse var när storspelarna Javier Mascherano och Carlos Tevez värvades till klubben 2006. Det visade sig också vara lite väl ambitiöst, och spelarna fortsatte sedan till storklubbar som Manchester City och Barcelona och skördade stora framgångar där.

West Ham har under några omgångar försökt uppdatera sin identitet till lite mer av en framtida stor klubb, inte minst på grund av att de har så många fans, men aldrig riktigt lyckats.

Dimitri Payet var också en spelare som var lite för bra för klubben och därför blev omöjlig att behålla efter 2016, även om han paradoxalt nog till slut, trots erbjudanden från många storklubbar, valde att återvända hem till Marseille i Frankrike.

Svenska spelare i West Ham United

Fredrik Ljungberg hade en ganska kort vistelse i West Ham, då han efter en väldigt framgångsrik period i Arsenal valde att byta till en annan Londonklubb. Arsene Wenger är känd för att inte vara överdrivet sentimental med sina gamla storstjärnor, och valde ofta att satsa på yngre framtidsnamn i stället för att låta spelare med stor erfarenhet vara kvar i klubben som kulturbärare.

Att värva Ljungberg till West Ham var dock ett ganska ambitiöst drag jag från West Ham, i ungefär samma anda som tidigare nämnts. Det var ytterligare ett försök av klubben till att uppdatera sin plats ibland Londonklubbarnas hierarki och försöka bli mer av ett topplag än ett mitt- och bottenlag. Övergångskostnaden avslöjades dock aldrig.

Ett år senare bröts kontraktet och Ljungberg gick istället till Seattle Sounders i MLS. Fredrik Ljungberg hann absolut visa sin klass i West Ham, men det var absolut i Arsenal som han spelade sin bästa fotboll. Där var han en viktig kugge i laget, precis som i det svenska landslaget.

Sejouren i West Ham präglades väldigt mycket av skador, precis som de senare åren i Arsenal gjorde. Han är dock en av de svenskar som gjort absolut störst avtryck i Premier League och valdes av fansen i Arsenal 2011 in i ett all star lag över de bästa spelarna i klubben genom tiderna. Han fick där en plats på mittfältet i ett lag som till stor del präglas av spelare från ”Invincibles” det storlag han var en del av.

Betyg
Datum
Fotbollsresor West Ham
51star1star1star1star1star