Paris Saint-Germain (PSG) Fotbollsresor & biljetter

Paris – världens vackraste stad? Mycket möjligt. Numera kan man dessutom kombinera staden Paris med att se några av världens absolut största stjärnor.

Paris Saint-Germain har blivit en global gigant som lockar de absolut största spelarna till sig trots att man spelar i en svagare liga. Under ägarna från Qatar har PSG sedan dess värvat spelare som Thiago Silva, Edinson Cavani, Angel Di Mariá, Neymar, Kylian Mbappé och Lionel Messi vilket gjort att laget alltid utmanar i Champions League.


Vad ingår?

Matchbiljett

Hotellnatt

Jourtelefon dygnet runt

Hjälp att boka flyg om det önskas

Kategori: Etiketter: , , ,

Hur tar jag mig till Paris

Det går direktflyg till Paris både från Stockholm och Göteborg. Flygtiden är runt 2:10 – 2:40 beroende på vart du flyger från. Eftersom Paris är en av världens mest trafikerade rutter är priserna ofta väldigt låga på grund av konkurrensen och det är inte ovanligt att man tar sig både tur och retur från Arlanda till Paris under 1 000 kronor.

Vilken arena spelar PSG på?

Det franska landslaget spelar på Stade de France som även den ligger i Paris. Men PSG har en egen arena och spelar på Parc des Princes som tar 47 929 åskådare. Arenan byggdes inför VM 1998 som spelades i Frankrike. Arenan ligger i 16:e arrondissement i den sydvästra delen av staden i direkt anslutning till den stora parken Bois de Boulogne. Faktum är att den nuvarande arenan är den andra arenan med samma namn. Redan 1897 byggdes Parc des Princes som bland annat var värd för VM 1938. Men den nya arenan invigdes 1972 med ett ikoniskt tak med speciella stödjepelare. Arenan har bland annat varit värd för EM 1984 och VM 1998.

Video: Stadium tour Parc de Princes

Hur tar man sig till Parc de Princes

Det beror givetvis på vart i Paris du befinner dig. Är du i närheten av Eifeltornet kan du välja att ta en promenad då arenan ligger runt 4 kilometer sydväst därifrån.

Annars är tunnelbanan ofta det bästa sättet att ta sig till och från matchen. Stationen Porte de Saint-Cloud på linje 9 ligger fem minuter promenad från arenan. Annars går även linje 10 till Porte d’Auteuil bra även om promenaden från stationen till arenan är något längre.

Fotbollsresor och biljetter PSG

I takt med att PSG blivit en globalmakt inom fotbollen har även biljetterna blivit både dyrare och svårare att få tag på. Genom resegeneratorn här hittar ni samtliga kommande matcher för PSG och där ni ser priser är det inklusive både matchbiljett och två nätter på hotell.

Priserna varierar kraftigt beroende på vilken match ni önskar se. Champions League-matcher mot storlagen är betydligt dyrare än när mitten- eller bottenlag från Ligue 1 kommer på besök så det finns något för allas budget.

Mer om Parc de Princes

Parc de Princes är franska för ”prinsarnas park” och var fransk nationalarena fram tills att nya Stade de France byggdes inför fotbolls VM 1998. Dagens fotbollsstadion har övertagit sitt namn från den arena som tidigare fanns på platsen och som uppfördes redan 1897 och användes under fotbolls VM 1938.

Här fanns bland annat en cykelvelodrom och Frankrikes herrlandslag spelade i sin första hemmamatch någonsin här 1905. 1965 revs arenan och en ny och modernare sådan hamnade på samma ställe med samma namn, utan cykelvelodrom, vilket gjorde det hela till en renodlad fotbollsarena.
Namnet prinsarnas park kommer av att området som arenan är belägen i användes av överklassen till olika nöjen under 1800-talet. Då kallades själva området för just detta namn, medan arenan nu istället har tagit över det.

1972 invigdes den nya arenan, som hade ett ganska futuristisk utseende med ett väldigt specifikt tak. Arenan har agerat spelplats under både Fotbolls-VM 1984 och Fotbolls-VM 1998. Denna stadion har också fungerat som hemmaarena för franska herrlandslaget i både fotboll och rugby fram till bygget av Stade de France.

Kända spelare i Paris Saint Germain

På grund av att de nya ägarna förvandlat PSG till en stormakt i europeisk fotboll är det lätt att glömma av att klubben har huserat flera storspelare även innan denna nya storhetsperiod, och både Ronaldinho och George Weah har spelat i klubben.
Ronaldinho spelade här innan han värvades till Barcelona, där han under några år var världens både bästa och mest underhållande spelare. Han spelade ständigt med ett leende på läpparna och var svår att tycka illa om, även bland motståndarnas fans.

Han är en av väldigt få spelare som har fått en stående version på Santiago Bernabeu från Real Madrid-fansen under match mot Barcelona. Det om något borde vara en markör över hur otroligt bra han var när han var som bäst. Under ett par säsonger i Barcelona var hans nivå helt i paritet med del Messi har åstadkommit efteråt, men det var en relativt kort topp, och när han spelade tillsammans med Zlatan Ibrahimovic i AC Milan några år efteråt, hade karriären varit på nedgång länge.

Som flera andra brasilianska fotbollsspelare på absolut högsta nivå handlade det ofta mer om att fokusera på glädje och att ha roligt, snarare än om att ha maximal disciplin på och utanför träningsplanen. I Barcelona sågs han ofta ute i stadens pulserande nattliv, och i Milano gick det rykte om att han ständigt hade en pågående poolfest hemma i sin lyxvilla, dit vänner och bekanta från Brasilien bjöds. Han var dock under några år världens bästa fotbollsspelare och har gjort ett väldigt avtryck i sporten med sin lekfullhet och uppfinningsrikedom på planen. Underhållningsfaktorn bibehölls även senare i karriären, men effektiviteten var inte alls på samma nivå.

George Weah spelade i laget mellan 1992 och 1995, innan han gick till Milan där han hade sina mest framgångsrika år och bland annat blev vald till Europas bästa spelare, via utmärkelsen guldbollen. Han blev den förste afrikan att vinna priset och var en otroligt teknisk och snabb anfallare med en väldig dynamik. Han hann under karriären även att spela med att spela i Chelsea, Manchester City, Marseille och Monaco.

Ser vi till mer modern tid har Paris Saint-Germain verkligen inte hållit tillbaka när det kommer till att värva spelare. Flera av världens bästa spelare som Neymar, Lionel Messi, Kylian Mbappé, Thiago Silva, Edison Cavani, Angel di Maria samt givetvis Zlatan Ibrahimovic har spelat för PSG.

Svenskar i Paris Saint Germain

Zlatan Ibrahimovic blev en del av klubbens nya era när han 2012 värvades till PSG. Det var en väldigt överraskande övergång som initialt skedde mot Zlatans vilja, då han hellre hade velat spela kvar i AC Milan. Klubben hade dock inte de ekonomiska förutsättningarna till att behålla honom och det var bara ett fåtal klubbar som hade möjligheten att betala Zlatans höga lön. Några andra alternativ fanns på bordet, bland annat Manchester City, men han valde till slut att gå till Paris Saint Germain där han återförenades med vännen Maxwell som han spelat tillsammans med i både Ajax, Barcelona och Inter.

I Paris Saint Germain fick han det han lovats i AC Milan men inte fått: ett storlag med obegränsade resurser, byggt helt och hållet kring honom. I PSG var han enormt framgångsrik, gjorde väldigt många mål och han hann under sina fyra år i klubben definitivt att göra avtryck på den franska befolkningen.

Han fick till och med ett eget ord i den franska ordlistan, ”Zlataner”, som fritt översatt till svenska blir zlatanera. Det betyder att dominera någonting fullständigt. Du kan exempelvis zlatanera en tenta, en jobbintervju eller diverse olika sociala sammanhang. Detta om något är en väldigt tydlig markör på hur stor han blev i Frankrike, både som fotbollsspelare, och som kulturell företeelse. Det fanns ett stort Cantona-format hål i den franska folksjälen som behövde fyllas av någon med samma mått av karisma och oberäknelighet, någon som gick att både älska och hata på en och samma gång, men som inte lämnade någon oberörd.

Pubar kring Parc de Princes

Det finns många möjligheter att ladda upp på en pub inför en match på Parc de Princes och det är lätt att hitta sådana kring arenan. Här finns det definitivt en pub för alla och Aux Trios Obus och Les Deux Stades är två trevliga alternativ som alltid är fyllda med fotbollsfans innan matchstart.

I Frankrike har man definitivt en väldigt levande relation till pub- och krogliv och spenderar ofta flera timmar om dagen med att äta och dricka tillsammans. Om du vill ta in stämningen i Paris på bästa möjliga sätt, så är utelivet definitivt att rekommendera och värt att upptäcka. Staden har också väldigt många bra restauranger om du skulle vilja ladda upp med bra mat före matchen, eller vill varva ner med en god måltid efter.