Borussia Dortmund Fotbollsresor

Borussia Dortmund är på riktigt. Det är ingen sminkad fasad där de riktiga fansen göms undan. Här är det fansen och den gula väggen som står i fokus och ett besök här är ett minne för livet. Det finns en anledning att uppleva den gula väggen finns med på många personers bucket list.

Westfalenstadion, eller Signal Iduna Park som den egentligen heter officiellt, är en riktigt pampig arena. Den tar 81 365 åskådare när de spelar i Bundesliga där ståplats är tillåtet vilket sänks till 65 829 i Champions League. Arenan är den största i Tyskland och bör upplevas på plats – speciellt i Bundesligasammanhang med ståplats mot någon av rivalerna Schalke 04 eller Bayern München.


Vad ingår?

Matchbiljett

Två nätter på hotell

Jourtelefon dygnet runt

Hjälp att boka flyg om det önskas

Hur tar man sig till Dortmund?

Dortmund ligger i Ruhrområdet i västra Tyskland drygt 9 mil fågelvägen från gränsen till Nederländerna. Precis runt Dortmund finns ett kluster av större städer så både Köln, Düsseldorf, och Essen, Duisburg och Wuppertal ligger.

Om man ska flyga är det oftast enklast att flyga till Düsseldorf som är en stor flyghubb i Europa och sedan ta tåget till Dortmund. Flygtiden till Düsseldorf från Arlanda är runt två timmar. Det går givetvis flyga direkt till Dortmund också men det blir ofta betydligt dyrare och tar längre tid med byten.

Tåget från Düsseldorf flygplats till Dortmund tar runt en timme och kostar ofta runt €15-€30.

Men det går även bra att ta sig till Dortmund med hjälp av bil eller tåg från Sverige. Tar man tåget från Malmö genom Danmark och ner i Tyskland tar det runt 10 timmar. Med bil från Malmö tar det runt 8 – 9 timmar att avverka de drygt 700 kilometer som skiljer städerna.

Hur tar man sig till Westfalenstadion / Signal Iduna Park?

Westfalenstadion ligger drygt 3 km söder om staden. Tåget från stadens centralstation till arenan tar bara fem minuter till Dortmund Signal Iduna Park station. Från den stationen är det bara några minuter promenad kvar.

Det går även bra att ta tunnelbanan och kliva av på stationen Westfalenhallen som ligger drygt fem minuter promenad från arenan. Både linje 45 och 46 trafikerar stationen.

Fotbollsresor och biljetter till Dortmund

Här nedanför ser ni Borussia Dortmunds kommande matcher. Där ni ser priser är det inklusive både matchbiljett och två nätter på hotell. Tänk på att biljettpriser skiljer ganska kraftigt beroende på motstånd.

Dortmuns gula vägg

Ståplatsektionen på Westfalenstadion brukar kallas för den gula väggen eller Die Gelbe Wand på tyska. Den stora ståplatsektionen är på den södra kortsidan. Så om du önskar boka biljett där är det den södra sektionen som gäller. Det finns även bra sektioner i kurvorna mot kortsidan som är nära sektionen där man kan ta del av det mäktiga trycket utan att stå mitt i det.

Mer om Signal Iduna Park / Westfalenstadion

Signal Iduna Park, som tidigare gick under namnet Westfalenstadion, är en femstjärnig fotbollsarena enligt UEFA:s riktlinjer. Bland fansen går det fortfarande under namnet Westfalenstadion. Det är en arena som kännetecknas av en tät atmosfär och här är det i princip fullt på varje hemmamatch, det vill säga 80 000 åskådare. Ett besök här är definitivt en fantastisk upplevelse och en fotbollsresa hit bör absolut vara på varje fotbollsälskares bucketlist.

Matcherna i Bundesliga är väldigt välarrangerade evenemang, där människor i alla åldrar möts för att se på fotboll. Människor från alla samhällsklasser och bakgrunder finns bland supportrarna och det är ofta en väldigt bra stämning på matcherna.

Signal Iduna Park byggdes inför VM 1974 och användes också under VM 2006. Det är den största fotbollsarenan i Tyskland, men vid internationella matcher begränsas publikkapaciteten till ungefär 65 000 åskådare. Namnet kommer av att Signal Iduna köpte namnrättigheterna men arenan går som sagt i folkmun fortfarande under Westfalenstadion.

Borussia Dortmunds historia

Borussia Dortmund bildades av ett gäng ungdomar 1909, och fick sin första storhetsperiod under 50- och 60- talet, då klubben vann tre mästerskap och var ett av de 16 lag som deltog i den första upplagan av Bundesliga, säsongen 63-64.
70- och 80-talet var tuffa för klubben, inte minst ekonomiskt, men en ny storhetsperiod började på 90-talet. Man blev då återigen en av Tysklands storklubbar och vann ligan 1995 och 1996, samt Champions League 1997. Under denna period spelade bland annat Jürgen Kohler, Andreas Müller och Mattias Sammer i klubben och för första gången på ett drygt decennium fanns det en klubb i Tyskland som på allvar kunde utmana Bayern München. I det tyska lag som vann EM 1996 fanns flera spelare från Dortmund.

Laget hade ytterligare en lång svacka, innan Borussia Dortmund på 2010-talet återigen etablerade sig som en stormakt inom tysk fotboll. Under Jürgen Klopp började man satsa på unga spelare, och under den här perioden vann man två ligaguld och lyckades gå till final i Champions League, efter att bland annat ha slagit ut Real Madrid. Man förlorade dock finalen mot rivalen Bayern München med 2-1.

Kända spelare i Borussia Dortmund

Många tongivande tyska landslagsspelare har som sagt kommit från Borussia Dortmund under årens lopp. Bland dessa finns bland annat Jens Lehmann, Marco Reus, Marco Götze och de tidigare nämnda spelarna, som var en viktig del av Tysklands landslag på 90-talet.
Flera framstående utländska spelare har också spelat i laget genom åren, bland annat Tomas Rosicky, Robert Lewandowski, och Jan Koller.

Pubar kring Signal Iduna Park

Runt Signal Iduna Park finns det många krogar där det går väldigt bra att ladda upp tillsammans med andra supportrar. Egentligen kan du gå in på vilken krog som helst, men det är viktigt att vara där i god tid för att få plats. Du hittar flera bra bra pubar och krogar i direkt anslutning till arenan och det är bara att följa lämmeltåget av supportrar som är där flera timmar innan match för att bygga upp stämningen.

Att se och göra i Dortmund

På en fotbollsresa till Dortmund finns det vissa saker du inte bör missa under ditt besök. Du bör bland annat kolla in klubbens museum, Borusseum, där du kan ta del av klubbens historia på ett väldigt bra sätt.
Om du vill se staden en bit från ovan så rekommenderas det att du tar dig upp i det 140 meter höga tornet ”Florian” som ligger i Westfalen park. Denna Park är belägen en bit öster om Signal Iduna Park.

Det är också en bra stad för shopping och i stadens bilfria centrum finns både hippa butiker och mer traditionella märken. Det finns också mycket bra restauranger och uteserveringar om det skulle råka vara bra väder.

Om du vill fördjupa dig i industristaden Dortmunds historia så kan du också gå på bryggerimuséet. Där kan du få ta del av hur Dortmund under mitten av 1900-talet blev Europas mest framträdande ölstad. Det finns inte många ölsorter kvar från Dortmund, men du bör definitivt dricka Dortmunder Kronen under ditt besök här.

Det finns naturligtvis också flera supportershopar i staden om du skulle vara på jakt efter en matchtröja eller någonting annat Borussia Dortmund-relaterat under din fotbollsresa. Om du istället vill beställa dina supporterprylar innan resan så kan du istället gå in på Borussia Dortmunds webbshop.

Kom ihåg att efterfrågan på biljetter är väldigt stor till i princip alla hemmamatcher på Signal Iduna Park. Det är alltså ingen bra idé att chansa med att åka ner utan biljett, utan det är betydligt smartare att köpa ett färdigt paket om du ska åka på fotbollsresa till Dortmund. Annars finns det stor risk att det hela blir en stor besvikelse. Dortmund har naturligtvis mycket att erbjuda förutom fotboll, och är definitivt ett underskattat tyskt resmål, men om du åker hit med intentionen att gå på fotboll är det absolut bäst att välja det säkra alternativet och köpa en fotbollsresa online.

I Dortmund finns allt för dig som älskar tysk fotboll: fotboll på högsta nivå, bra supporterkultur, och god öl. Fotbollskulturen i den här staden är så stark att man definitivt kan åka hit utan att vara en renodlad Borussia Dortmund-supporter. Stämningen på matcherna är otrolig och bör definitivt upplevas på plats. Om du inte är Dortmundanhängare innan resan är det stor sannolikhet att du kommer att vara det efter att du har varit här och sett en match på Iduna Signal Park.

Betyg
Datum
Fotbollsresor till Borussia Dortmund
51star1star1star1star1star