Lazio Fotbollsresor & biljetter


Vad ingår?

Matchbiljett

Två nätter på hotell

Jourtelefon dygnet runt

Hjälp att boka flyg om det önskas

Kategorier: , Etiketter: , , ,

Se Lazio på Stadio Olympico / Olympiastadion

En fotbollsresa till Rom för att se Lazio på Stadio Olympico eller Olympiastadion som den ofta kallas för i Sverige är en otrolig upplevelse för fotbollsälskaren. Här är fotbollen på många sätt oförstörd i relation till den ganska starka kommersialisering som har skett i exempelvis Premier League. Detta ger dig en på många sätt mer klassisk fotbollsupplevelse än vad du kanske får på någon av Englands toppmoderna arenor.

I Rom finns två lag i Serie A, Roma och Lazio. Som i så många andra städer med två stora lag, är båda lagen på många sätt definierade av den rivalitet som finns. Lazio är definitivt lillebror gentemot Roma men är en klassisk italiensk fotbollsklubb, med många fans i Rom.
En fotbollsresa till Rom är ett perfekt tillfälle att ta del av italiensk fotboll där den bör avnjutas: på plats på arenan tillsammans med en stadion fylld med hängivna hemmasupportrar.

Åk på fotbollsresa till Rom

Rom går ofta under namnet den eviga staden, och det är verkligen en plats där du märker av historiens vingslag. Här finns definitivt en hel del oslagbara monument och sevärdheter, bland annat Colosseum och Vatikanen, men det är en stad som absolut lämpar sig för spontana upptäcktsfärder i pittoreska små gränder. Här finns mycket att upptäcka för dig som gillar spontana promenader eller shopping på olika marknader. Det är definitivt en av Europas vackraste städer och om du inte har varit här bör du definitivt komma hit och ta del av staden på plats.

En fotbollsresa är ett perfekt sätt att kombinera fotboll på absolut högsta nivå, i ett land med en otrolig passion för sporten, med andra roliga aktiviteter under exempelvis en weekendresa. Det är numera enkelt och billigt att ta sig till Rom och om du gillar fotboll är detta en ultimat kombination. En fördel gentemot exempelvis Premier League är att biljettrycket inte är lika hårt, vilket gör att det är lättare att få biljetter till precis de matcher som du vill.

Hur du tar dig till Stadio Olympico

Det är enkelt att ta sig till Stadio Olympico via det lokala tunnelbanenätet som kallas för La Metro. Metron består av endast två linjer och det är smart att välja en biljett som gäller för en hel dags kommunalt resande. För att komma till stadion tar du linje A till Flaminio, som ligger i närheten av Plaza Populo, byt sedan till spårvagn och kliv av vid Piazza Mancini efter ca 15 minuter. Härifrån är det gångavstånd till arenan och du ser Stadio Olympico framför dig.

Mer om Stadio Olympico

Roms Olympiastadion, på italienska Stadio Olympico, stod färdig 1953. Arenan tog hela 25 år att färdigställa och en av anledningarna till förseningen var andra världskriget. Arenan blev sedan första stadion i Europa att enbart ha sittplatser och denna förändring skedde inför sommar-OS i Rom 1960.

Inför fotbolls-VM 1990 renoverades och moderniserades arenan ytterligare och det var här som finalen mellan Argentina och Västtyskland spelades. Sedan dess har ytterligare förändringar skett och idag är Olympiastadion i Rom en femstjärnig arena enligt Uefas riktlinjer.

Vilket är årets hetaste möte på Stadio Olympico?

Eftersom båda Rom-lagen, både Lazio och Roma, delar på denna anrika arena är ett derby mellan lagen på Stadio Olympico definitivt någonting utöver det vanliga. Att de nyttjar samma arena är också det enda de har gemensamt och rivaliteten mellan klubbarna är väldigt stor. Om du håller på något av lagen så bör du definitivt se ett Romderby någon gång under livet.

Även om du inte specifikt är en Roma- eller Laziosupporter så är den här fantastiska stormatchen fortfarande värd resan till Rom. Detta är helt klart ett av Europas hetaste derbyn, på en plats där fotbollen ibland är större än livet och passionen för sporten absolut ibland är charmerande irrationell. Ett derby i den eviga staden bör definitivt upplevas på plats.

Kända spelare i Lazio genom åren

Flera legender i italiensk fotboll Har någon gång spelat i Lazio. Några exempel på sådana är Christian Vieri, Alessandro Nesta, och Roberto Mancini. Vieri var en väldigt stor målskytt, Nesta var en storback av typiskt italienskt snitt under den period då landet fortfarande producerade försvarsspelare i absolut världsklass.

Roberto Mancini var en smart anfallsspelare som bland annat var Sven Göran Erikssons högra hand när han tränade Lazio. Han har efter karriären blivit en väldigt framgångsrik tränare och har bland annat tränat Zlatan Ibrahimovic i Inter, samt varit tränare för Manchester City i början av deras nya epok som storlag.

Svenskar i Lazio

Även om Lazio har en relativt anrik historia och inte saknar ligatitlar, blev nog laget känt för svenskar när Sven Göran Eriksson tog över laget 1997. Han tränade Lazio fram till 2001, då han fick det otroligt prestigefyllda jobbet som Englands förbundskapten.
Han lyckades i Lazio bland annat vinna ligan 1999–2000, vilket var klubbens första titel på 26 år. Det var då en klubb med ganska stora ekonomiska resurser, där det satsades mycket på nyförvärv. Laget vann också cupvinnarcupen 98-99, en titel som inte hade helt oäven status på den tiden.

Framgångarna har naturligtvis gjort honom odödlig i Rom, åtminstone bland Lazio-fansen, och det var i Italien som Sven Göran Eriksson byggde upp ett rykte om sig att vara en stor fotbollstränare. Han ledde sedan det engelska landslaget till två kvartsfinaler i mästerskap, och spenderade en hel del tid i England med att vara i konflikt med deras väldigt intensiva tabloidtidningar. I Italien förblir dock den lågmälda värmlänningen en fotbollslegend. Många av de svenska spelare som senare gått till Lazio har tidigare spelat i Allsvenskan hemma i Sverige.