AS Roma Fotbollsresor & biljetter


Vad ingÄr?

Matchbiljett

Hotellnatt

Jourtelefon dygnet runt

HjÀlp att boka flyg om det önskas

Kategorier: , Etiketter: , , ,

Om fotbollsresor för att se AS Roma

En fotbollsresa till Rom Àr definitivt nÄgot utöver det vanliga. I Italien, och inte minst den eviga staden, finns en passion för sporten som Àr svÄrövertrÀffad.
Staden huserar tvÄ av landets största fotbollsklubbar, och en stor del av AS Romas identitet ligger i motsatsförhÄllandet till stadens andra stora klubb, SS Lazio.

Roma ser dock sig sjÀlva som den Àkta romklubben, medan Lazio Àr en klubb för ditflyttande. Romas fans brukar alltid argumentera för att de flesta av deras fans kommer frÄn Roms omgivande omrÄden, och inte Àr riktiga romare.
Uppgörelsen mellan dessa stora klubbar, som dessutom delar pÄ Stadio Olympico, kallas Derby della Capitale och Àr ett av vÀrldens mest berömda derbyn. Om du vÀljer en fotbollsresa med AS Roma och ett lokalderby mot Lazio, kan du förvÀnta dig en fotbollsmÀssig upplevelse utöver det vanliga. StÀmningen Àr otrolig. Det gÄr Àven att se Serie-A via live stream om du inte kan ta dig till Rom.

Romas mer fanatiska fans hÄller till i den sydliga delen av stadion, som ocksÄ kallas curva sud. De betyder mycket för klubben och har vÀldigt mycket att sÀga till om. I Italien gÄr klubbarnas mest dedikerade fans under beteckningen ultras, och Romas sÄdana sÀtter alltid en vÀldigt tydlig prÀgel pÄ stÀmningen, bÄde nÀr det gÀller den visuella och ljudmÀssiga upplevelsen. Detta Àr i sig sjÀlv absolut vÀrt en fotbollsresa med AS Roma.
Ett surrealistiskt exempel pÄ supportrarnas stora inflytande och makt i klubben skedde 2004. Innan andra halvlek i derbyt mot Lazio bestÀmde sig Romas ultras för att matchen skulle avbrytas. Matchen ocksÄ avbruten, men mÀrkligt nog utan oroligheter.
Tre mÀn frÄn ultras gick helt enkelt direkt in pÄ planen, kallade till sig Romas kapten Francisco Totti och bad om att matchen skulle stoppas. Otroligt nog var detta exakt vad som skedde. Bakgrunden var att det gick ett rykte om att en ung supporter hade blivit dödad av polisen före matchen.
Mannen ifrÄga var bara medvetslös, men det visste de för tillfÀllet inte om, och statuerade sin makt genom att fÄ en av de största matcherna i Europa avbruten.
Italien Àr pÄ mÄnga sÀtt ett parallellt fotbollsuniversum, dÀr passionen för fotboll pÄ mÄnga sÀtt Àr oövertrÀffad. HÀr gÄr det ofta inte att separera fotboll, vardag och politik, vilket skapar en vÀldigt speciell stÀmning som definitivt bör upplevas pÄ plats, Ätminstone en gÄng i livet. Om du Àr ett fotbollsfan bör en fotbollsresa till Rom definitivt vara pÄ din bucketlist.

Video: StÀmningen pÄ Stadio Olompico innan avspark

SĂ„ kommer du till Stadio Olympico

Romas hemmaarena, Stadio Olympico, ligger i Roms nordliga delar, nĂ€ra floden Tibern. Den ligger cirka 5 kilometer norr om Roms Centrum och har inga nĂ€rliggande metrostationer. NĂ€rmsta sĂ€ttet att ta sig till stadion Ă€r genom att ta Metron till Flaminio station som ligger vid Piazza del popolo. DĂ€rifrĂ„n Ă€r det ca 3.5 kilometer till fots. Man kan ocksĂ„ ta spĂ„rvagn nr 2 till Ă€ndstationen vid Piazza Mancini. Korsar man sedan Tibern via bron Ponte duca d’aosta sĂ„ hamnar man sedan vid Stadio Olympico.

Mer om Stadio Olympico

Arenan byggdes om 1987 till 1990 och rymmer numera 72 708 ÄskÄdare. Stadion har högsta möjliga UEFA-ranking nÀr det gÀller kvalitet och sÀkerhet, och arenan rÀknas som en av de mer imponerande i Europa. Olympiastadion har ocksÄ varit vÀrd vid olympiska sommarspelen 1960, VM finalen 1990, samt EM-finalerna 1968 och 1980. Det Àr definitivt en arena som Àr vÀl vÀrd att besöka, oavsett om du hÄller pÄ laget eller inte. HÀr hittar du en oövertrÀffad stÀmning i absolut vÀrldsklass.

BĂ€sta pubarna kring Stadio Olympico

Att ladda upp inför matchen pÄ en pub eller restaurang Àr en viktig del av en fotbollsresa till Rom. Just Italien Àr ju specifikt kÀnt för sin goda mat sÄ hÀr finns vÀldigt fina möjligheter att ladda upp inför matchen med god mat och dryck, tillsammans med andra supportrar, för att insupa rÀtt stÀmning.
Det finns dock inte en lika uttalad tradition av att dricka öl innan match som i exempelvis England, sÄ det kan vara lÀge att fokusera lite mer pÄ maten istÀllet. Detta kan för övrigt vara ett bra tips eftersom maten pÄ arenan inte Àr speciellt imponerande.

Det finns dock ett stort urval av pubar och restauranger nÀra bron Ponte Milvi, pÄ vÀgen till arenan, om du skulle vilja ladda upp med öl innan matchen. Det kan ocksÄ vara vÀrt att notera att mÄnga restauranger har öppet efter matchtid om du istÀllet vill smÀlta matchen med en god mÄltid.

Att se och göra i Rom

Fotbollslag i Rom (Roma & Lazio)
I Rom finns naturligtvis mycket att göra som inte Àr fotbollsrelaterat. Med sevÀrdheter som Colosseum, Pantheon, Vatikanstaten, Spanska Trappan, Peterskyrkan, m.m. finns det gott om sevÀrdheter i den eviga staden.

Om du vill se det riktiga Rom rekommenderas det att du besöker stadsdelen Trastevere, dÀr man lÀtt kan förlora sig i spÀnnande grÀnder och hitta pittoreska smÄ torg. HÀr kan man verkligen ta in stadens unika atmosfÀr. Ett bra tips Àr att uppleva Rom till fots, dÄ det finns sevÀrdheter i nÀstan varje gatuhörn.

Colosseum ligger dock lite lÀngre frÄn stadskÀrnan, sÄ dit Àr det lÀmpligast att ta sig med taxi. Om du vill gÄ pÄ en shoppingrunda Àr det Via del Corso som gÀller. HÀr finns de stora modehusen samlade.

I Rom mÀrker man dock av passionen för fotboll överallt och om du promenerar omkring en stund finns det stor chans att du springer pÄ en av flera Totti-mÄlningar som finns i staden. Legendaren finns förevigad pÄ flera olika platser, bland annat finns det en 18 meter hög mÄlning i Porta Metronia, de kvarter dÀr Totti vÀxte upp, och en vacker mÄlning förestÀllande den legendariska lagkaptenen som Roms Ättonde kung, placerad bara nÄgra minuter frÄn det kÀnda torget Piazza Navona.