AS Roma Fotbollsresor & biljetter


Vad ingår?

Matchbiljett

Två nätter på hotell

Jourtelefon dygnet runt

Hjälp att boka flyg om det önskas

Kategorier: , Etiketter: , , ,

Om fotbollsresor för att se AS Roma

En fotbollsresa till Rom är definitivt något utöver det vanliga. I Italien, och inte minst den eviga staden, finns en passion för sporten som är svåröverträffad.
Staden huserar två av landets största fotbollsklubbar, och en stor del av AS Romas identitet ligger i motsatsförhållandet till stadens andra stora klubb, SS Lazio.

Roma ser dock sig själva som den äkta romklubben, medan Lazio är en klubb för ditflyttande. Romas fans brukar alltid argumentera för att de flesta av deras fans kommer från Roms omgivande områden, och inte är riktiga romare.
Uppgörelsen mellan dessa stora klubbar, som dessutom delar på Stadio Olympico, kallas Derby della Capitale och är ett av världens mest berömda derbyn. Om du väljer en fotbollsresa med AS Roma och ett lokalderby mot Lazio, kan du förvänta dig en fotbollsmässig upplevelse utöver det vanliga. Stämningen är otrolig. Det går även att se Serie-A via live stream om du inte kan ta dig till Rom.

Romas mer fanatiska fans håller till i den sydliga delen av stadion, som också kallas curva sud. De betyder mycket för klubben och har väldigt mycket att säga till om. I Italien går klubbarnas mest dedikerade fans under beteckningen ultras, och Romas sådana sätter alltid en väldigt tydlig prägel på stämningen, både när det gäller den visuella och ljudmässiga upplevelsen. Detta är i sig själv absolut värt en fotbollsresa med AS Roma.
Ett surrealistiskt exempel på supportrarnas stora inflytande och makt i klubben skedde 2004. Innan andra halvlek i derbyt mot Lazio bestämde sig Romas ultras för att matchen skulle avbrytas. Matchen också avbruten, men märkligt nog utan oroligheter.
Tre män från ultras gick helt enkelt direkt in på planen, kallade till sig Romas kapten Francisco Totti och bad om att matchen skulle stoppas. Otroligt nog var detta exakt vad som skedde. Bakgrunden var att det gick ett rykte om att en en ung supporter hade blivit dödad av polisen före matchen.
Mannen ifråga var bara medvetslös, men det visste de för tillfället inte om, och statuerade sin makt genom att få en av de största matcherna i Europa avbruten.
Italien är på många sätt ett parallellt fotbollsuniversum, där passionen för fotboll på många sätt är oöverträffad. Här går det ofta inte att separera fotboll, vardag och politik, vilket skapar en väldigt speciell stämning som definitivt bör upplevas på plats, åtminstone en gång i livet. Om du är ett fotbollsfan bör en fotbollsresa till Rom definitivt vara på din bucketlist.

Så kommer du till Stadio Olympico

Romas hemmaarena, Stadio Olympico, ligger i Roms nordliga delar, nära floden Tibern. Den ligger cirka 5 kilometer norr om Roms Centrum och har inga närliggande metrostationer. Närmsta sättet att ta sig till stadion är genom att ta Metron till Flaminio station som ligger vid Piazza del popolo. Därifrån är det ca 3.5 kilometer till fots. Man kan också ta spårvagn nr 2 till ändstationen vid Piazza Mancini. Korsar man sedan Tibern via bron Ponte duca d’aosta så hamnar man sedan vid Stadio Olympico.

Mer om Stadio Olympico

Arenan byggdes om 1987 till 1990 och rymmer numera 72 708 åskådare. Stadion har högsta möjliga UEFA-ranking när det gäller kvalitet och säkerhet, och arenan räknas som en av de mer imponerande i Europa. Olympiastadion har också varit värd vid olympiska sommarspelen 1960, VM finalen 1990, samt EM-finalerna 1968 och 1980. Det är definitivt en arena som är väl värd att besöka, oavsett om du håller på laget eller inte. Här hittar du en oöverträffad stämning i absolut världsklass.

Bästa pubarna kring Stadio Olympico

Att ladda upp inför matchen på en pub eller restaurang är en viktig del av en fotbollsresa till Rom. Just Italien är ju specifikt känt för sin goda mat så här finns väldigt fina möjligheter att ladda upp inför matchen med god mat och dryck, tillsammans med andra supportrar, för att insupa rätt stämning.
Det finns dock inte en lika uttalad tradition av att dricka öl innan match som i exempelvis England, så det kan vara läge att fokusera lite mer på maten istället. Detta kan för övrigt vara ett bra tips eftersom maten på arenan inte är speciellt imponerande.

Det finns dock ett stort urval av pubar och restauranger nära bron Ponte Milvi, på vägen till arenan, om du skulle vilja ladda upp med öl innan matchen. Det kan också vara värt att notera att många restauranger har öppet efter matchtid om du istället vill smälta matchen med en god måltid.

Att se och göra i Rom

I Rom finns naturligtvis mycket att göra som inte är fotbollsrelaterat. Med sevärdheter som Colosseum, Pantheon, Vatikanstaten, Spanska Trappan, Peterskyrkan, m.m. finns det gott om sevärdheter i den eviga staden.

Om du vill se det riktiga Rom rekommenderas det att du besöker stadsdelen Trastevere, där man lätt kan förlora sig i spännande gränder och hitta pittoreska små torg. Här kan man verkligen ta in stadens unika atmosfär. Ett bra tips är att uppleva Rom till fots, då det finns sevärdheter i nästan varje gatuhörn.

Colosseum ligger dock lite längre från stadskärnan, så dit är det lämpligast att ta sig med taxi. Om du vill gå på en shoppingrunda är det Via del Corso som gäller. Här finns de stora modehusen samlade.

I Rom märker man dock av passionen för fotboll överallt och om du promenerar omkring en stund finns det stor chans att du springer på en av flera Totti-målningar som finns i staden. Legendaren finns förevigad på flera olika platser, bland annat finns det en 18 meter hög målning i Porta Metronia, de kvarter där Totti växte upp, och en vacker målning föreställande den legendariska lagkaptenen som Roms åttonde kung, placerad bara några minuter från det kända torget Piazza Navona.