Berlin är en fantastisk stad och en av de mest besökta storstäderna bland oss svenskar. Givetvis på grund av den rika historian, dynamiska och skiftande områden och för oss sportintresserade – ett härligt tryck runt fotboll.

Närheten till Sverige gör det även till ett populärt val för de som väljer att skippa flyget och istället ger sig ut på tågsemester.

Vilka fotbollslag finns i Berlin?

Hertha Berlin

Hertha Berlin är det stora laget i Berlin och det laget som väldigt länge var det enda Berlinlaget i Bundesliga. Men säsongen 2019-20 gick Union Berlin upp med sin historia i gamla DDR.

Hertha Berlin spelar på klassiska Olympiastadion som ligger i de västra delarna av Berlin.
Arenan byggdes inför sommar OS 1936 när Adolf Hitler satt vid makten. Arenan förstördes delvis under andra världskriget men byggde upp igen under 1950-talet.

Den har även genomgått flera omgångar av större renoveringar. Bland annat inför fotbolls VM-1974 samt inför fotbolls-VM 2006. Det var även här som det svenska landslaget stod för vad som brukar beskrivas som bragden i Berlin då de vände 4-0-underläge till 4-4.

Arenan tar hela 76 176 åskådare och är riktigt imponerande.

Union Berlin

Union Berlin däremot startade som sagt i DDR och deras arena Stadion An der Alten Försterei är betydligt mindre känd. Arenan tar blott 22 012 åskådare och faktum är att medlemmarna själva var med och renoverade arenan då klubben saknade pengar.

Klubben har en relativt stökig historia där de ofta studsat mellan olika divisioner. Så sent som 2007-08 spelade de i Regionalliga Nord, året efter i 3. Liga för att sedan 2009-10 gå upp till 2. Bundesliga.
Efter tio säsonger i andraligan gick de upp och säsongen 2019-20 blir deras första i högstaligan Bundesliga.

Övriga mindre lag

Hertha Berlin och Union Berlin är de enda lagen i de tre högsta divisionerna i Tyskland. Däremot finns i skrivande stund fem lag i Tysklands fjärdedivision.

Berliner FC Dynamo
FC Viktoria 1889 Berlin
Berliner AK 07
VSG Altglienicke
SV Lichtenberg 47

Spelar samtliga i Regionalliga Nordost. Sedan finns även 15 lag i division 5-6.

Tågresa till Berlin – Ett nytt sätt att fara på fotbollsresa

Det går utmärkt att ta tåget till Berlin. Det går både natttåg samt under dagtid. Restiden med tåg från Malmö är cirka nio timmar och då byter man oftast tåg i Köpenhamn och Hamburg på vägen.

Det finns även tåg som går via Trelleborg för att sedan ta färjan över till Sassnitz. Då tar det cirka fyra timmar på färjan då man kan passa på att äta och sträcka på benen lite.

Natttågen från Stockholm avgår vanligtvis runt 22 – 22:30 och är sedan framme i Berlin på eftermiddagen dagen därpå.

Boka din fotbollsresa eller biljetter till något av Berlinlagen:


Vad ingår?

Matchbiljett

Två nätter på hotell

Jourtelefon dygnet runt

Hjälp att boka flyg om det önskas