Amsterdam är en av de populäraste storstäderna att besöka i Europa. Med de vackra kanalerna och fantastiska arkitekturen är det lätt att låta sig förtrollas av Amsterdam.

Men när man väl besöker Amsterdam måste man också passa på att se fotboll. Amsterdam har egentligen bara ett fotbollslag men det är verkligen inte vilket som helst utan ett av de mest klassiska lagen i hela Europa.

Ajax – Det enda riktiga fotbollslaget i Amsterdam

Ajax har inte bara vunnit Europa Cupen/ Champions League fyra gånger och den inhemska ligan 35 gånger. De har även format en hel fotbollsgeneration. Deras totalfotboll med 4-3-3 uppställningen ändrade en hel fotbollsvärld och har inte minst varit en stor influens på FC Barcelona genom legendaren Johan Cruyff.

Men Cruyff är långt från den enda stora spelaren som fostrats genom Ajax. Edgar Davids, Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Rafael van der Vaart och Wesley Sneijder är bara några andra.

Ser vi till lite mer nutid har Ajax bland annat sålt spelare som Frankie de Jong, Matthijs de Ligt, Luis Suarez, Hakim Ziyech, Christian Eriksen och vår egen Zlatan Ibrahimovic.

Arenan i Amsterdam hyller även den deras största spelarna genom tiderna och går under namnet Johan Cruyff Arena. Den tar in hela 55 000 åskådare under fotbollsmatcher.

Utöver Ajax finns det egentligen inga stora professionella fotbollsklubbar. På 60-talet fanns det tre klubbar. De två övriga gick ihop och skapade FC Amsterdam för att försöka ta upp kampen mot Ajax men det gick inte och FC Amsterdam fick senare läggas ner.

Se spelschema och boka biljetter till Ajax

Här nedanför ser du Ajax samtliga kommande hemmamatcher. Du kan sedan enkelt skicka in en prisförfrågan om du önskar boka biljetter till matchen.