Vilka fotbollslag finns egentligen i Lissabon? Hur gör man för att boka biljetter om man vill se något av de tre lagen på plats och när spelar de sina matcher? Här kommer vi gå igenom alla de punkterna. Använd resegeneratorn här nednaför för att se samtliga kommande matcher och genom den kan du enkelt skicka en förfrågan om du vill se någon av matcherna på plats.

Här nedanför hittar du vår resegenerator där du ser kommande hemmamatcher för de tre fotbollslagen i Lissabon som är SL Benfica, Sporting CP samt Belenenses SAD.

Du kan sedan enkelt skicka in en intresseanmälan för den matchen som passar dig så blir du kontaktad med en offert med förslag på platser och pris. Du kan även enkelt filtrera om du bara vill se ett specifikt lag eller under en specifik period när du är i staden.

Längre ner på sidan kan du även läsa mer om de tre lagen, deras arenor, deras största spelare genom tiderna och deras historik.

Varför Lissabon?

Lissabon är en av Europas vackraste städer och det är inte svårt att förstå varför det är ett så populärt resmål. Portugals huvudstad bjuder på något som inte många andra städer kan erbjuda. Det är en otrolig blandning av pulserade storstadsliv samtidigt som du kan gå runt hörnet och det känns plötsligt som att du är i en mysig by ute på landsbygden.

Den vackra arkitekturen och unika stilen gör att Lissabon inte känns som någon annan huvudstad i Europa. Men Lissabon är inte bara vacker arkitektur, god mat och fantastiska vyer.

Det är också en pulserande fotbollsstad som måste upplevas på plats. Lissabon har inte bara ett utan tre lag i deras högsta division vilket gör att du ofta kan pricka in en hemmamatch om du besöker staden över en helg under säsongen.

Vilka fotbollslag finns det i Lissabon?

Lissabon har tre stycken klubbar i deras högstadivsion som heter ”Primeira Liga”. Det är de två storlagen SL Benfica, Sporting CP samt det mindre laget Belenenses SAD. Här nedanför kan du läsa mer om de tre lagen.

SL Benfica

SL Benfica eller SLB är kanske det mest kända laget från Lissabon. SL står egentligen för Sport Lisboa men vanligtvis benämns de endast som ”Benfica”.

Klubben grundades i februari 1904 och går även under smeknamnet ”The Eagles” och har även en örn i sin logotyp.

De spelar på mäktiga Estádio da Luz som invigdes 2003 och tar 65 642 åskådare. En riktigt mäktig arena men betydligt mindre än föregångaren med samma namn som tog 120 000 åskådare.

Arenan är däremot fortfarande den största i Portugal och rankas som den 26:e största arenan i Europa. Man känner lätt igen arenan på de karaktäristiska röda bågarna som går ovanför läktarna.

Det var även här som finalen under EM 2004 mellan Portugal och Grekland spelades. Även Champions League-finalen 2014 mellan Real Madrid och Atlético Madrid samt Champions League-finalen 2020 mellan Paris Saint-Germain och Bayern München spelades på arenan.

Benfica är otroligt framgångsrika och har vunnit den inhemska ligan ”Primeira Liga” hela 37 gånger. De är inte heller bara gamla meriter utan de har staplat ligatitlarna på hög under 2000-talet.

De har även vunnit föregångaren till Champions League både 1961 samt 1962.

Benfica har haft både många gamla storspelare som till exempel Eusébio som gjorde över 300 mål för laget under 60- och 70-talet. Men ser vi till mer nutid har de sålt spelare som João Felix, Ruben Dias, Ederson , Axel Witsel, Raul Jimenéz, Nélson Semedo, Renato Sanches, Angel Di Maria och inte minst vår egen Victor Nilsson-Lindelöf som Benfica köpte för drygt 3 miljoner euro 2012 för att sedan sälja honom till Manchester United för 35 miljoner euro.

Sporting CP

Sporting CP är en förkortning på Sporting Clube de Portugal men i folkmun kallas de oftast bara Sporting men utanför Portugal är det även vanligt att folk kallar klubben för Sporting Lisbon

Även Sporting är ett av Portugals absolut mest framgångsrika lag. De har vunnit ligan hela 19 gånger och de har även vunnit den europeiska cupvinnarcupen (det som i dag heter Europa League) 1964.

Sporting spelar på ikoniska Estádio José Alvalade som är döpt efter klubbens grundare. Arenan öppnade 2003 lagom inför EM 2004 där arenan stod värd för fem matcher inklusive Sveriges mäktiga 5-0-seger mot Bulgarien samt semifinalen där värdnationen Portugal slog ut Nederländerna.

Det var även här som kvartsfinaler och semifinaler i Champions League 2020 spelades efter Covid-19-uppehållet.

Arenan har plats för 50 095 åskådare vid fotboll.

Sporting CP har fostrat många storspelare genom åren som till exempel Nani, Luis Figo samt Cristiano Ronaldo.

Ronaldo kom till Sporting CP som 16-åring och kostade endast £1 500 och spenderade sex år i klubben innan han såldes till Manchester United.

De har även haft många storspelare i klubben som de senare sålt vidare. Bland annat Bruno Fernandes, Raphinha, Marcos Rojo och Rui Patricio är några av deras tidigare spelare utöver Ronaldo.

Belenenses SAD

Efter en lång utdragen juridisk process grundades Belenenses SAD 2018. Men egentligen grundades klubben C.F. Os Belenenses redan 1919. Men de spelar i den högsta divisionen och spelar på Estádio Nacional som endast tar 37 593 åskådare. Arenan ligger i de västra delarna av staden och är en betydligt enklare arena än de två gigantiska arenorna som de två andra Lissabonlagen har. Den invigdes redan 1944 och renoverade visserligen 2012 men är långt från lika modern som övriga arenor.

Är du ute efter en lite mer autentisk upplevelse långt från allt vad den moderna fotbollen står för i form av moderna arenor och stjärnspelaree är det här klubben du ska se.